Legyenek felelősségre vonhatók
AZ ÁLDOZATOK CSALÁDJAI VÁLASZOKAT KÖVETELNEK

Andrew White tizedes egészséges, lelkes és elkötelezett, 23 éves tengerészgyalogos volt, aki épp egy kilenc hónapos kiküldetésről tért vissza Irakból. Számos katonatársához hasonlóan látszólag átlagos háborús megterheléstől szenvedett – álmatlanság, rémálmok és nyugtalanság. A fiatal tizedes a katonaság mentális egészségügyi rendszeréhez fordult segítségért.

„Andrew-ra mindig is úgy fogunk emlékezni, mint kitűnő tanulóra, sas cserkészre, haditengerészre és a fiunkra.”
– Shirley White, Andrew édesanyja

Egy 11 hónapos időtartam során a Veteránügyi Minisztérium orvosai Andrew számára egy 19 különféle gyógyszerből álló koktélt írtak fel – ez tartalmazott antidepresszánsokat, antipszichotikumokat és benzodiazepineket (nyugtatókat). Családja szörnyülködve nézte végig testi, szellemi és érzelmi leépülését, és pár rövid hónap leforgása alatt a fiú számukra is felismerhetetlenné vált.

Andrew édesanyja, Shirley White így emlékezett vissza: „Képtelen volt funkcionálni. Olyan volt, mit egy zombi. Olyan volt, mintha egy idős embert kellett volna ápolnunk.” Amikor Shirley és férje, Stan kérdőre vonták Andrew orvosait a gyógyszerek hatásaival kapcsolatban, „ők csak annyit mondtak: »Időre van szükség (a gyógyszereknek, hogy hassanak).«”

Az Andrew-nak adott egyik gyógyszer a Seroquel nevű antipszichotikum volt, amelyből egy „skizofrén” vagy egy „pszichotikus” számára javallott dózis dupláját írták fel neki. Andrew ezek közül egyik sem volt, ennek ellenére az adagot egyre növelték – 20 mg-ról 1600 mg-ra.

2011-ben az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal figyelmeztetéseket adott ki a Seroquel nevű szerre, mert „kapcsolatba hozható a hirtelen szívmegállással”. A figyelmeztetés már túl későn jött Andrew számára. 2008 februárjában hirtelen meghalt álmában. A kórboncnok a halál okaként a „véletlen gyógyszer-túladagolást” jelölte meg. Fiuk tragikus halálát Stan és Shirley White keresztes hadjárattá változtatta, amelyet a többi veterán jobb ellátása és alternatív kezelése érdekében folytatnak. 2013-ban, pár hónappal azt követően, hogy a Seroquel vonatkozásában állásfoglalásokat és dokumentációkat nyújtottak be a katonai hatóságoknak, a White család tagjai levelet kaptak az USA Központi Parancsnokságtól, miszerint a Seroquelt kivették az „ajánlott” szerek listájából. White-ék és a pszichiátriai drogok további katonaáldozatai azonban a CCHR-ral vállvetve továbbra is harcolnak, hogy biztosítékot kapjanak arra, hogy sem a Seroquelt, sem egyéb halálos gyógyszert nem fognak többé felírni.



TÉNYEK
Drogok és halál

2012: Több katona halt meg öngyilkosságban, mint harcban, átlagban naponta egy. A veteránok között előforduló öngyilkosságok száma elérte a napi 22-t.

2005–2011: A köztudottan öngyilkos és erőszakos viselkedést kiváltó tudatmódosító szerek katonaságon belüli felírása 696%-kal nőtt.

2004–2012: Az FDA 14 773 bejelentést kapott olyan pszichiátriai szerekről, amelyek gyilkos gondolatokhoz és gyilkossághoz, mániához és erőszakhoz vezettek.



AZ EMBERI JOGOK ÉS MÉLTÓSÁG HELYRE­ÁLLÍTÁSA A MENTÁLIS EGÉSZSÉGÜGY TERÜLETÉN

A mentális egészség nonprofit őrzőjeként a CCHR a tagságára és az adományokra támaszkodik annak során, hogy végrehajtsa küldetését, amely az, hogy megszüntesse a pszichiátriában zajló emberi jogi visszaéléseket, és megtisztítsa a mentális gyógyítás területét. Ahhoz, hogy része legyen a világ legnagyobb olyan mozgalmának, amely a mentális egészségügy reformját tűzte ki célul, csatlakozzon ahhoz a csoporthoz, amely eddig 170 olyan törvény létrehozását segítette, amelyek védik az állampolgárokat a mentális egészségügy területén előforduló káros gyakorlatoktól.

LETÖLTÉSEK