A KOISZAN KIRÁLY ÉS A CCHR A DÉL-AFRIKAI GYEREKEK PSZICHIÁTRIAI GYÓGYSZEREZÉSE ELLEN HARCOL

Thomas Edgar Brown király, a koiszan nép uralkodója (balra) és Fred Shaw, a CCHR szóvivője tiltakozik a dél-afrikai gyerekek pszichiátriai gyógyszerezése ellen.
Egy király és népe csatlakozik a CCHR-hoz, a Pszichiátriai Világszövetség Nemzetközi Kongresszusán tiltakozásukkal hallatva hangjukat a jövő generáció védelme érdekében.

Thomas Edgar Brown király, a dél-afrikai Nemzeti Koiszan Királyság uralkodója csatlakozott egy gyermekek jogainak védelme érdekében rendezett felvonuláshoz a Fokvárosi Nemzetközi Konferencia-központ előtt, ahol a Pszichiátriai Világszövetség (WPA) nemzetközi kongresszusát tartották. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) által szervezett felvonulás a dél-afrikai gyerekek egyre gyakoribb pszichiátriai megbélyegzése és gyógyszerezése ellen tiltakozott.

Az ütem, amelyben a gyerekeknek a szakértők elmondása szerint még a kokainnál is erőteljesebb stimulánsokat írnak fel, megdöbbentő módon még az Egyesült Államokban tapasztalt értékeknél is nagyobb.

A király szívből jövő üzenetet adott át: „Véget kell vetnünk annak, hogy a pszichiátria maradandó károsodásokat okoz az embereknek, beleértve a gyerekeket is. A CCHR vezeti a harcot, én pedig felhívom népemet, hogy maradjanak éberek.” Fred Shaw tiszteletes, a CCHR nemzetközi szóvivője és az NAACP comptoni kirendeltségének korábbi elnöke, elismeréssel fogadta Brown király aggodalmát népe jövője iránt. Shaw azért repült Fokvárosba, hogy figyelmeztesse a dél-afrikaiakat a nyugati pszichiátriai trendekre. Ebbe beletartozik a gyerekek „figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral” (ADHD) való megbélyegzése és stimulánsok (például Ritalin) vagy antidepresszánsok felírása „depresszió” ellen. A gyerekeknek és a serdülőkorúaknak annak ellenére felírják a szereket, hogy 2005-ben a dél-afrikai Gyógyszerellenőrző Tanács kibocsátott egy figyelmeztetést az SSRI antidepresszánsokról, miszerint a kamaszoknál az öngyilkosságra való hajlam megnövekedett kockázatát váltják ki.

Shaw 1997-ben segített a CCHR-nak írásbeli vallomásokat prezentálni a dél-afrikai Igazság és Megbékélés Bizottság meghallgatásán arról, hogy a pszichiátria milyen szerepet játszott az apartheidben. Ezután felhívta a figyelmet arra, hogy milyen kockázatokkal jár, ha Dél-Afrika pszichotrop (tudatmódosító) szereket használ az apartheid utáni korban. „A pszichiáterek elismerik, hogy nincs orvosi tesztjük az ADHD-re vagy bármely mentális zavarra, és gyógymódokkal sem rendelkeznek. Viszont az általuk felírt szerek öngyilkossággal, erőszakkal, szívelégtelenséggel, magas vérnyomással, étvágytalansággal és pszichózissal hozhatók összefüggésbe” – mondta.

Egy Svájcból a WPA kongresszusára ellátogató pszichiátertől, Anchy Asher Ivanirtől Shaw megkérdezte: „Ön hány embert gyógyított már meg a praxisában?” „Soha senkit – válaszolta Ivanir, büszkén a magasba emelve kezeit. – Hála istennek, soha senkit.”

Shaw reakciója: „Micsoda gőg, és semmi gyógymód... nos, ezért harcolunk.”Több mint 60 koiszan fiatal csatlakozott a WPA kongresszusa alkalmából szervezett tiltakozáshoz a dél-afrikai Fokvárosban.

A CSELEKVÉS ÚTJÁN
A fiatalok kiállnak a pszichiátriai visszaélések ellen

A CCHR már hosszú ideje küzd a gyermekek védelméért a pszichiátriai visszaélésekkel szemben. Mivel több mint 20 millió gyermek szed pszichiátriai szereket világszerte, és a pszichiáterek és a gyógyszeripari vállalatok milliárdos profitot zsebelnek be ettől a „piaci szegmenstől”, az ifjúság elsődleges célpont. És az arra tett közelmúltbeli erőfeszítésekkel, hogy az elektrosokkot (ECT) gyerekeknél is általános használatba vegyék, például az Amerikai Pszichiátriai Társaság által benyújtott indítvánnyal az ECT-gépek kockázati besorolásának enyhítésére, a gyerekek most még kiszolgáltatottabbak, mint valaha.

Bár a családtagok mindig is a pszichiátriaellenes tiltakozás alapját jelentették, most egy új hang is csatlakozott az ügyhöz: a fiatalok saját magukért állnak ki, és „nem!”-et mondanak a pszichiátria veszélyes és eredménytelen praktikáira.

A fokvárosi tiltakozó felvonuláson (ezen az oldalon) több mint 60 fiatal csatlakozott a felvonuláshoz, legtöbbjük bennszülött koiszan Dél-Afrikából, akik saját rigmusukat kántálták: „Ne drogozzátok a gyerekeinket, ne sokkoljátok a gyerekeinket. Hagyjátok békén a gyerekeinket!”


ADOMÁNYOZZON

Nonprofit mentális egészségügyi figyelőszervezetként a CCHR tagsági díjakra és adományokra támaszkodik, hogy végrehajtsa küldetését: hogy megszüntesse a pszichiátriában zajló emberi jogi visszaéléseket, és megtisztítsa a mentális gyógyítás területét. Ez a világ legnagyobb mozgalma, amely a mentális egészségügy reformját tűzte ki célul, csatlakozzon tehát ahhoz a csoporthoz, amely eddig több mint 180 olyan törvény létrehozását segítette, amelyek védik az állampolgárokat a káros pszichiátriai gyakorlatoktól.

LETÖLTÉSEK