ORSZÁGOS TRAGÉDIÁTÓL A MEGOLDÁSIG

Négy nappal a Germanwings-szerencsétlenség után a CCHR tiltakozói választ követelnek: Pszichiátriai szereket szedett-e az öngyilkos pilóta?
A Germanwings tragédiáját követően a CCHR Németország lépéseket tett azért, hogy megváltoztassa a repüléssel kapcsolatos szabályozást, és számonkérhetővé tegye a pszichiátereket.

2015. március 24-én a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó, 9525-ös járatának másodpilótája a francia Alpokban szándékosan lezuhant gépével, a fedélzeten tartózkodó mind a 150 utas halálát okozva. Andreas Lubitz antidepresszánsok és egy erős nyugtató, a Lorazepam, hatása alatt állt, amikor kizárta a gép pilótáját a pilótafülkéből, és átvette az irányítást.

A vizsgálatok hamar felfedték, hogy Lubitz már régóta öngyilkos hajlamokkal és depresszióval küzdött, de ezt eltitkolta a munkaadója elől. Pilótaképzését 2008-ban egy „súlyos depressziós epizód” miatt meg kellett szakítania, de a pszichiátere engedélyezte, hogy folytassa. Feljegyzések igazolják, hogy miután pilóta lett, 41 orvosnál járt, mert meg volt győződve arról, hogy meg fog vakulni, és depresszióval, szorongási zavarokkal, illetve pánikrohamokkal is továbbkezelték. Közvetlenül a katasztrófa előtt Lubitz egy pszichiáternél járt a Düsseldorfi Egyetemi Kórházban, és munkára alkalmatlannak nyilvánították.

De ebből semmi nem volt általánosan ismert a gép lezuhanását követő napokban, és miközben az országot megrázta a tragédia sokkja, a média pedig mindenféle spekulációt leközölt a másodpilóta motivációit illetően, a CCHR Németország nem pazarolta az időt, hanem követelte az igazi ok felfedését: Lubitz erős pszichotrop szerek áldozata kellett, hogy legyen, amelyeknek feltüntetett mellékhatásai az „öngyilkos gondolatok”.

Alig négy nappal a szerencsétlenség után a CCHR Németország és a CCHR Ausztria tiltakozó demonstrációt szervezett az Európai Pszichiátriai Társaság (EPA) kongresszusa alkalmából Bécsben. 400 aktivista vonult fel egy koporsót szállító autó mögött. A koporsón a következő üzenet állt: „A pszichiátria áldozatainak emlékére.” Ezalatt szórólapokat osztottak a következő címmel: „Öngyilkos repülés pszichiátriai szerek után.” A szórólapok részletesen ecsetelték a pszichiátriai szerek veszélyeit, és követelték, hogy Wolfgang Gaebel német pszichiáter, az EPA elnöke és annak a düsseldorfi pszichiátriai kórháznak a vezetője, ahol Lubitz kezelést kapott, válaszoljon a kérdésre: Lubitz pszichiátriai szerek hatása alatt állt-e a katasztrófa időpontjában?

Az EPA kongresszusa alatt a CCHR egy Pszichiátria: A halálipar utazó kiállítást nyitott, amely 10 napon át nyitva állt a közönség előtt, feltárva a döbbenetes tényeket a pszichiátriai szerek veszélyeiről.

Roland Priester kapitány – CCHR-aktivista és kereskedelmi pilóta – figyelmeztette a Német Pilóták Szakszervezetét, a Repülőbalesetek Kivizsgálásáért Felelős Szövetségi Ügynökséget, valamint a Német Szövetségi Légügyi Hatóság elnökét a pszichiátriai szerek veszélyes mellékhatásaira, melyek között ott van az öngyilkosság is.

Közvetlenül ezután a CCHR Németország büntető feljelentést tett az állami ügyészségen és az Egészségügyi és Szociális Minisztérium düsseldorfi irodájánál azon pszichiáterek ellen, akik kezelték Lubitzot, követelve, hogy praktizálási engedélyüket vonják vissza.

Közvetlenül a katasztrófa előtt Lubitz egy pszichiáternél járt a Düsseldorfi Egyetemi Kórházban, és munkára alkalmatlannak nyilvánították.

A csapat ezután összeállított egy hivatalos tanulmányt, és több mint 980 jogalkotónak küldte el. Ebben törvényhozási lépéseket sürgetett abból a célból, hogy megvédjék a légi közlekedést a pszichiátria veszélyeitől, továbbá a büntető törvénykönyv módosítását követelte, hogy a pszichiátereket felelősségre lehessen vonni hanyagságért, ha az halálos következményekkel jár.

A CCHR Németország gyors és összehangolt akcióinak eredményeként 2016 júniusában elfogadták a német polgári légügyi törvény módosítását. Ez megtiltja a német légitársaságok pilótáinak, hogy pszichoaktív szerek vagy alkohol befolyása alatt vezessenek vagy működtessenek repülőgépet. A biztonságos közlekedés érdekében a repülésfelügyeleti szerveknek is szigorúan és rendszeresen ellenőrizniük kell, hogy ne legyenek ilyen anyagok a pilóták szervezetében. A törvény ezenkívül megköveteli egy számítógépes orvosi adatbázis fenntartását is a német pilóták egészségének megítélése érdekében.


VESSÜNK VÉGET A PSZICHIÁTRIAI VISSZAÉLÉSEKNEK!

Nonprofit mentális egészségügyi figyelőszervezetként a CCHR tagsági díjakra és adományokra támaszkodik, hogy végrehajtsa küldetését: megszüntetni a pszichiátriában zajló emberi jogi visszaéléseket és megtisztítani a mentális gyógyítás területét. Hogy része legyen a világ legnagyobb mozgalmának, amely a mentális egészségügy reformját tűzte ki célul, csatlakozzon ahhoz a csoporthoz, amely eddig több mint 180 olyan törvény megalkotásában segédkezett, amelyek védik az állampolgárokat a pszichiátriai visszaélésektől.

LETÖLTÉSEK