OROSZ RULETT PSZICHOTROP SZEREKKEL

Nikolas Cruzzal kapcsolatban ismert, hogy rendszeresen szedett pszichiátriai szereket, mielőtt korábbi iskolájában, a floridai Parklandben megölt 17 diákot.
A tömeges gyilkosságokkal végződő lövöldözések az újságok címlapjaira kerülnek, de a számos ilyen eset hátterében meghúzódó pszichiátriai szerek látványos módon kimaradnak a cikkekből.

Bár számos magyarázatot lehet találni ezekre az értelmetlen erőszakos cselekedetekre, attól még változatlan hevességgel folytatódnak. Egy a CCHR International által kiadott új jelentés fényt derít egy tényezőre, amely számos ilyen lövöldözésben közös: a pszichotrop szerekre.

Mivel milliók szedik ezeket a szereket, nyilvánvaló, hogy nem mindenki tapasztal erőszakos reakciókat. De amit a gyógyszerhatósági figyelmeztetések is megerősítenek: a lakosság egy bizonyos hányada bizony át fogja élni őket. Ahogy a CCHR jelentése részletesen dokumentálja, a majdnem 410, pszichiátriai drogokhoz kiadott figyelmeztetésből, 27 erőszakra, mániás viselkedésre, pszichózisra, ellenségességre, agresszióra vagy gyilkos képzetekre figyelmeztet, további 49 pedig önpusztító tevékenységre, öngyilkosságra vagy öngyilkos képzetekre.

Az egyik vezető pszichofarmakológus rámutatott arra a tényre is, hogy a klinikai kísérletek során az antidepresszánsokat szedők körülbelül öt százaléka kiesik a tesztelésből, mert megnövekedett mentális és/vagy fizikai zaklatottságot mutatnak. Ha a 41 millió, antidepresszánsokat szedő amerikai öt százaléka tapasztal megnövekedett mentális és/vagy fizikai zaklatottságot, az csak az USA-ban 2,05 millió embert jelentene. Hányan válnának közülük annyira zaklatottá, hogy erőszakosak is legyenek?

Talán nem véletlen egybeesés, hogy az erőszakos cselekmények és az öngyilkosságok száma hasonló sebességgel növekszik, mint a pszichotrop szerekre adott recepteké. Itt valaki orosz rulettet játszik emberek életével.

A bűnüldöző szerveknek nem kötelességük nyomozni vagy jelentést tenni az erőszakos tetthez köthető, receptre felírt szerek ügyében, a média pedig ritkán teszi fel a kérdéseket. Azok között az esetek között, ahol elérhető orvosi adatokkal rendelkezünk, egy három évtizedes időszak alatt 65, nagy felzúdulást keltő, értelmetlen erőszakos tett történt, ahol megerősítést nyert, hogy az elkövető pszichiátriai szereket szedett, vagy épp leszokóban volt róluk. Az eredmény 357 halott és további 336 sebesült. Ennek része volt legalább 36 iskolai lövöldözés és/vagy iskolához köthető erőszakos cselekmény is.

A hírhedt columbine-i iskolai lövöldözés vezéralakja, Eric Harris a Luvox nevű antidepresszánst szedte, amikor ő és egy barátja 13 emberrel végzett. Nikolas Cruz, aki 17 embert gyilkolt meg a Marjory Stoneman Douglas középiskolában, a Henderson Viselkedési Központba járt kezelésre, és egy 2016 végéről származó jelentés szerint rendszeresen szedte a gyógyszereit. Stephen Paddock, aki 58 embert lőtt le egy Las Vegas-i countryzenei fesztiválon 2017. október 1-én, a Válium nevű nyugtató hatása alatt állt.

A pénzügyi érdekeltségek továbbra is élen járnak az ilyen szerek támogatásában, hiszen a pszichiátriai gyógyszeripar egy átlagos évben 35 milliárd dollárt gyűjt be ezekből csak az USA-ban. Csak az antipszichotikumok legalább 14,6 milliárd dollárt hoznak a gyógyszeripar konyhájára évente. Lehetséges, hogy ez a pénzügyi érdekeltség megakadályozza, hogy alapos vizsgálatot lehessen folytatni ezzel az összefüggéssel kapcsolatban, annak ellenére, hogy már a columbine-i középiskolában történt 1999-es mészárlás óta követelik ezt?

Talán nem véletlen egybeesés, hogy az erőszakos cselekmények és az öngyilkosságok száma hasonló sebességgel növekszik, mint a pszichotrop szerekre adott recepteké.

1999-es „Guns and Doses” (Fegyverek és adagok) című cikkében a korábban a törvényhozásban dolgozó díjnyertes újságíró Kelly Patricia O’Meara kijelenti: „Bár az iskolás korú gyerekek listája, akik erőszakos ámokfutásba keverednek, ijesztő gyorsasággal bővül, a mentális egészségüggyel foglalkozók közösségében eddig kevesen voltak hajlandóak arról beszélni, hogy talán kapcsolat állhat fenn a nagy mennyiségben felírt szerek és az erőszakos cselekmények között.” A közös nevezőt az általa említett iskolai lövöldözők között ezek a szerek jelentették.

A történtekre reagálva Penn Pfiffner, akkori coloradói állami képviselő meghallgatást vezetett az erőszakos viselkedés és a pszichotrop szerek közötti kapcsolat vizsgálata céljából. Megjegyezte: „Elegendő egybeesés és elegendő, hiteles tudósoktól származó szakvélemény van ahhoz, hogy foglalkozzunk az üggyel, és további kérdéseket tegyünk fel.”


VESSÜNK VÉGET A PSZICHIÁTRIAI VISSZAÉLÉSEKNEK!

Nonprofit mentális egészségügyi figyelőszervezetként a CCHR tagsági díjakra és adományokra támaszkodik, hogy végrehajtsa küldetését: megszüntetni a pszichiátriában zajló emberi jogi visszaéléseket és megtisztítani a mentális gyógyítás területét. Hogy része legyen a világ legnagyobb mozgalmának, amely a mentális egészségügy reformját tűzte ki célul, csatlakozzon ahhoz a csoporthoz, amely eddig több mint 180 olyan törvény megalkotásában segédkezett, amelyek védik az állampolgárokat a pszichiátriai visszaélésektől.

LETÖLTÉSEK