INDIA JÖVŐJÉNEK MEGMENTÉSE AZ ERŐSZAKOS PSZICHIÁTRIAI KEZELÉSEK TÖRVÉNYEN KÍVÜL HELYEZÉSÉVEL

Dr. Khazi Muzaffar-ul-Iszlam Indiában tartott szemináriumokat, hogy felvilágosítsa nemzetét az elektrosokk és más erőszakos pszichiátriai kezelések veszélyeiről.
India elavult mentálisegészség-törvényei régen esedékes felülvizsgálaton mentek át, betiltva az elektrosokkot kiskorúakon, és véget vetve más erőszakos pszichiátriai kezeléseknek is.

Dr. Khazi Muzzafar, aki úgy nőtt fel, hogy szenvedélyesen szeretett segíteni, ma sürgősségi orvosként dolgozik Indiában. 2009-ben az interneten fedezte fel az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) szervezetét. Miközben rendszeresen foglalkozott súlyos esetekkel, megfigyelt valamit: „Ha valaki pszichiáterektől kapott drogokat kezd szedni, egész életre szóló fájdalomra kell felkészülnie; ha valódi gyógyszereket szed, jobban lesz. A pszichodrogok csak arra jók, hogy elaltassák az ember agyát.”

Az „egész életre szóló fájdalom” másik forrása az elektrosokk (ECT). Dr. Khazi olyan utcagyerekekkel találkozott, akiket megbélyegeztek, elektrosokkoltak, kitörölték az emlékeiket, majd – ahogy ő fogalmaz – „agymosást” végeztek rajtuk, hogy illegális tevékenységekre bírják rá őket.

A CCHR anyagait használva, első szemináriumát ápolótanulóknak tartotta a Bapuji Főiskolában Karnataka államban. Kiosztotta a CCHR elektrosokkról szóló prospektusait, amelyek a gyakorlat betiltását követelik, és bemutatta a Halálos profitszerzés című CCHR-dokumentumfilmet. Ezt követően további szemináriumokat tartott.

Amikor egy küldöttség a CCHR Internationaltől 2011-ben Indiába látogatott, munkájukkal maradandó változást indítottak el. Dr. Khazihoz csatlakozva szemináriumokat tartottak, majd inspekciót végeztek a Jervada Körzeti Elmegyógyintézetben, Ázsia egyik legnagyobb ilyen jellegű intézményében. Itt borzalmas állapotokat találtak: a pácienseket rozsdás rácsok mögött tartották, mintha közönséges bűnözők lennének, másokat rozoga ágyakhoz kötöttek, megint mások egy vékonyka matracon feküdtek a padlón.

A kártyavár hirtelen remegni kezdett. 2011-ben a kormány bejelentette, hogy tervbe vették az 1987-es mentális egészségügyi törvény felülvizsgálatát. 2013-ban az ENSZ kínzásért felelős különleges referense kiadott egy jelentést, amely a „görcsöket okozó elektrosokkot” a páciensek „bántalmazásaként” írta le a „terápia álcája mögött”. Ezt a Human Rights Watch nevű szervezet követte, amely 24 indiai elmegyógyintézetet vizsgált meg, és több mint 200 nővel készített interjút, akik a mentális egészségügy áldozatai lettek. 2014-ben jelentésüket ki is adták „Rosszabbul bánnak velük, mint az állatokkal” címmel, és ez részletesen ecsetelte a kínzásokat, a kényszerbeszállításokat és az elektrosokk használatát. Az egyik példa egy olyan nő sorsát idézte fel, akit a férje a beleegyezése nélkül intézetbe záratott, ahol altató hatása alatt, tudtán kívül számos alkalommal elektrosokkot adtak neki. A férje azért akarta elmebetegnek nyilvánítani, hogy elválhasson tőle, és ne kelljen tartásdíjat fizetnie.

A kártyavár végül akkor omlott össze visszavonhatatlanul, amikor a mentális egészségügyi törvény felülvizsgált változatát 2017-ben törvénybe iktatták. Ez tiltja az elektrosokk használatát kiskorúakon, ezenkívül tiltja a leláncolást, az elkülönítést és a magánzárka használatát, míg ezzel egy időben megadja az embereknek az alapvető jogot, hogy teljes mértékben visszautasítsák a pszichiátriai kezelést.Ha ismer valakit, aki pszichiátriai visszaélések áldozata lett, jelentse a CCHR-nak még ma!

A CSELEKVÉS ÚTJÁN
Védekezzen a pszichiátriai visszaélésekkel szemben

A CCHR küldetése megszüntetni a mentális egészségügy álcája mögött elkövetett visszaéléseket és a pácienseket és fogyasztókat védő törvényeket fogadtatni el mindenki számára.

A CCHR jelentéseket kap olyan egyénektől, akik miután segítségért fordultak pszichiáterekhez és/vagy pszichológusokhoz, téves diagnózis kaptak, és akaratuk ellenére káros pszichiátriai kezeléseknek vetették alá őket. Olyan kezelésekről van itt szó, mint az elektrosokk-„terápia”, a kényszerbeszállítás és a pszichiátriai drogok alkalmazása, amelyek dokumentáltan súlyos mellékhatásokat okoznak. A CCHR gyakran segíteni tud az ilyen embereknek, panaszokat nyújtva be vagy saját jogászaival további kivizsgálást végezve az ügyben.

Bárkinek, akinek anyja, felesége, testvére, apja, gyermeke vagy barátja pszichiátriai „kezelés” eredményeként meghalt vagy megsérült, le kell írnia a pontos részleteket, és minden írott bizonyítékot mellékelnie kell. Jelentse még ma az ilyet a cchr.org.hu/abuse oldalon! Minden információt szigorúan bizalmasan kezelünk.

Segítsen véget vetni a visszaéléseknek!


VESSÜNK VÉGET A PSZICHIÁTRIAI VISSZAÉLÉSEKNEK!

Nonprofit mentális egészségügyi figyelőszervezetként a CCHR tagsági díjakra és adományokra támaszkodik, hogy végrehajtsa küldetését: megszüntetni a pszichiátriában zajló emberi jogi visszaéléseket és megtisztítani a mentális gyógyítás területét. Hogy része legyen a világ legnagyobb mozgalmának, amely a mentális egészségügy reformját tűzte ki célul, csatlakozzon ahhoz a csoporthoz, amely eddig több mint 180 olyan törvény megalkotásában segédkezett, amelyek védik az állampolgárokat a pszichiátriai visszaélésektől.

LETÖLTÉSEK