10 TÉNY, AMELYET TUDNIA KELL AZ ELEKTROSOKK VESZÉLYEIRŐL

Az elektrosokk ötlete Ugo Cerletti pszichiátertől (fent) ered, aki Olaszországban látta, hogy a sertések áramütés után könnyebben kezelhetővé válnak, és ezért könnyebb levágni őket.
Az elektrosokk ötlete Ugo Cerletti pszichiátertől (fent) ered, aki Olaszországban látta, hogy a sertések áramütés után könnyebben kezelhetővé válnak, és ezért könnyebb levágni őket.
Az elektrosokk-terápia (ECT) elképzelése 1938-ban jött létre azért, hogy engedelmesebbé tegyenek embereket. E barbár gyakorlatot még ma is használják.

Ezeket a tényeket kell tudnia ahhoz, hogy segítsen betiltatni az elektrosokk-kezelést:

 1. Az elektrosokkot Ugo Cerletti olasz pszichiáter találta fel 1938-ban, miután látta, hogy a disznókat áramütésnek vetik alá vágás előtt, és így engedelmesebben várnak arra, hogy megöljék őket. Ez arra ösztönözte, hogy ugyanezt a „kezelést” embereken is kipróbálja.
 2. Több mint 80 évvel a feltalálása után a pszichiáterek beismerik, hogy még mindig nem tudják, hogyan „működik”. A javasolt elméletek között van az, hogy az elektrosokk „jó fajtájú agykárosodást okoz”.
 3. A pszichiáterek azt állítják, hogy a modern elektrosokk nem olyan barbár, mint a Száll a kakukk fészkére című filmben ábrázolt elektrosokk. De a modern elektrosokkot nagyobb feszültséggel végzik, mint abban a korszakban (1960-as évek), amikor a pácienseknek csonttörést okoztak a „kezelés” során fellépő heves görcsök.
 4. Ma azért fordul elő ritkábban csonttörés, mert először „izomlazítókat” alkalmaznak, így az elektrosokk kevésbé tűnik brutálisnak. Az izomlazító azonban maga is nagyon veszélyes lehet, és vannak dokumentált esetek, amikor szívleállást, illetve potenciálisan életveszélyes és/vagy halálos allergiás reakciókat okozott.
 5. A modern elektrosokk-kezelés során 7,5-ször erősebb áramot vezetnek az agyba, mint amit a medvék elriasztására használt elektromos kerítéseknél használnak. A pszichiáterek mégis azért lobbiznak, hogy fokozott mértékben alkalmazhassák gyerekeken.
Több mint 80 évvel a feltalálása után a pszichiáterek beismerik, hogy még mindig nem tudják, hogyan „működik”.
 1. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) elrendelte, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szabályozói engedélyezzék, hogy az elektrosokkot szélesebb körben használhassák gyerekeken.
 2. Az USA-beli információszabadsági törvény alapján kért adatokból kiderült, hogy jelenleg 19 államban elektrosokkolnak gyerekeket, sőt ezek közül 7 államban 0-5 éves gyerekeket is.
 3. Az Egészségügyi Világszervezet kijelenti: „Semmi nem mutatja az elektrosokk kiskorúakon való használatának szükségességét, és így ezt törvények útján be kell tiltani.”
 4. Terhes nőkön is használnak elektrosokkot, ugyanakkor egy tanulmány azt mutatta, hogy az újszülöttek halálozási aránya 7,1%.
 5. Az FDA soha nem követelt meg semmilyen klinikai vizsgálatot annak bizonyítására, hogy a kezelés biztonságos vagy hatásos.

 6. TÉNYEK

  VISSZATEKINTÉS AZ ÉVRE

  Az elmúlt év terjeszkedést hozott, és még távolabbra jutott el a CCHR üzenete. Íme a statisztikák:

  502 022

  FÜZET

  kiosztása tárta fel az igazságot a mentális egészségügy területén elkövetett visszaélésekről

  118

  ORSZÁG

  rendelte meg a CCHR anyagait

  157

  MILLIÓ

  embert értünk el a médián keresztül, hogy leleplezzük a mentális egészséggel kapcsolatos visszaélések valódi forrását

  20 920

  EMBER

  látogatott el idén a CCHR Pszichiátria: A Halálipar Múzeumába a kaliforniai Hollywoodban

  1853

  RENDEZVÉNYT

  tartottak a pszichiátriai visszaélések ellen azokért, akik nem szólhatnak  VESSÜNK VÉGET A PSZICHIÁTRIAI VISSZAÉLÉSEKNEK!

  Nonprofit mentális egészségügyi figyelőszervezetként a CCHR tagsági díjakra és adományokra támaszkodik, hogy végrehajtsa küldetését: megszüntetni a pszichiátriában zajló emberi jogi visszaéléseket és megtisztítani a mentális gyógyítás területét. Hogy ön is része legyen a világ legnagyobb mozgalmának, amely a mentális egészségügy reformját tűzte ki célul, csatlakozzon ahhoz a csoporthoz, amely eddig több mint 180 olyan törvény megalkotásában segédkezett, amelyek védik az állampolgárokat a pszichiátriai visszaélésektől.

LETÖLTÉSEK