PSZICHIÁTRIA: BARÁT VAGY ELLENSÉG?

A CCHR Ausztrália dokumentumfilmje, a Pszichiátria: barát vagy ellenség? azért készült, hogy leleplezze Ausztrália 9 milliárd dolláros mentális egészségügyi iparát.
A pszichiátriai szerek használatának megugrása után a CCHR Ausztrália az ország lakosságának 14%-át érte el egy kijózanító dokumentumfilmmel.

Ausztrália népessége 24,1 millió, mégis több mint 35 millió receptet írnak fel pszichiátriai szerekre minden évben, és évente 9 milliárd dollárt költenek mentális egészségügyre.

Ennek ellensúlyozására a CCHR Ausztrália kiadott egy dokumentumfilmet, amelynek címe: Pszichiátria: barát vagy ellenség? Az ausztráliai pszichiátria elhallgatott története. A film lerántja a leplet az ausztráliai pszichiátriáról, kezdve az 1960-as évek hírhedt „mélyalvás-terápiájával”. Ez a gyakorlat 24 beteg hálához vezetett egy 16 éves időszak alatt. A betegek a nagy dózisban adott drogoktól akár 14 napig kómás állapotban voltak, miközben sokan elektrosokkokat is kaptak. A visszaélések kivizsgálására kijelölt kormánybizottság a mélyalvás feltalálóját, Harry Bailey-t úgy írta le, hogy „kétszínű, fondorlatos, alakoskodó és elvtelen”.

A bizottság vizsgálata ellenére az ausztrál pszichiáterek folytatják romboló gyakorlataikat. A pszichiátria áldozatainak önkényes elbírálás alapján írnak fel szereket, miközben a pszichiáterek 90%-a nem tud megegyezni a diagnózisban.

A brit BBC 10 önkéntest, akiknek felét korábban mentális zavarral diagnosztizálták, megfigyeltetett három mentális egészségügyi szakértővel, akiknek azután meg kellett határozniuk, hogy annak idején kit mivel diagnosztizáltak. Egy hét megfigyelés után kevesebb mint felét tudták helyesen megállapítani. A zavarok a Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyvéből származnak, amelyeket szavazással teremtenek meg, nem tudományos vizsgálat vagy bizonyíték alapján. Aileen Wright pszichiátriai ápoló elmondta: „Az emberek egyszerűen csak szeretik felcímkézni a dolgokat, és aztán megnézhetik a könyvüket, és azt mondhatják: »Ó, ez a szer való arra a problémára, így akkor tudom, hogyan kell kezelni.«”

1993-tól 2012-ig az ausztrál kormány 505% költségnövekedést könyvelt el antidepresszánsokra, 5035%-ot antipszichotikumokra, és 12 016%-ot stimulánsokra. És hogyan hatnak ezek a drogok a betegekre? Barbara Schmidt szociális munkás azt mondja: „Hirtelen nem tudják az életet teljességében megtapasztalni, nem igazán érzik azt a sok örömöt, amikor látják a gyerekeiket.”

„Az emberek egyszerűen csak szeretik felcímkézni a dolgokat, és aztán megnézhetik a könyvüket, és azt mondhatják: »Ó, ez a szer való arra a problémára, így akkor tudom, hogyan kell kezelni.«”

Vegyük hozzá a néha mellékhatásként kiváltott gyilkos és öngyilkos hajlamot. Az egyik anyukának javasolták, hogy fiát, aki a barátnője miatt fel volt zaklatva, vesse alá tanácsadásnak. Öt perc után a pszichiáter arra a következtetésre jutott: „Úgy néz ki, depressziós lehet, Prozacot ajánlok.” Egy hónapon belül a fiú teljesen megváltozott. „Alig ismertem rá a fiamra: az a gyerek, aki nagyon jól teljesített, és a tanulásban elég tehetséges volt, aki szerető, jószívű és rendkívül népszerű volt, egy olyan gyerekké vált, aki már nem akart iskolába járni, aki folyton agresszívvá és dühössé vált. Folyton mentem a mentális egészségügyi intézetbe, és elmondtam: »Tényleg ellenzem ezt, nem akarom, hogy Prozacot szedjen«, mire a pszichiáter reakciója az volt, hogy hagyjam abba az utánaolvasást, és maradjak nyugton, ő az orvos, én csak egy anya vagyok, és meg kell bíznom az ő szakmai ítéletében” – mondta az anyja. A fia felakasztotta magát otthon a garázsban.

A Pszichiátria: barát vagy ellenség? dokumentumfilm népszerűsítése a tévé és a mozi műsorában történt, valamint újságokban és interneten közölt hirdetésekkel. Minden promóció a CCHR Ausztrália weboldalára irányította a nagyközönséget, ahol megtekinthették a dokumentumfilmet. Mindezt támogatta, hogy országosan kipostázták a Pszichiátria: barát vagy ellenség? DVD-t a pszichiátriai ipar közvetlen érintettjeinek és kulcsfontosságú intézményeknek. A CCHR Ausztrália az ausztrál népesség több mint 14%-ának adta át az igazságot a pszichiátriai visszaélésekről.


ELÉG A PSZICHIÁTRIAI VISSZAÉLÉSEKBŐL

Nonprofit mentális egészségügyi figyelőszervezetként a CCHR tagsági díjakra és adományokra támaszkodik, hogy végrehajtsa küldetését: megszüntetni a pszichiátriában zajló emberi jogi visszaéléseket és megtisztítani a mentális gyógyítás területét. Hogy része legyen a világ legnagyobb mozgalmának, amely a mentális egészségügy reformját tűzte ki célul, csatlakozzon ahhoz a csoporthoz, amely eddig több mint 180 olyan törvény megalkotásában segédkezett, amelyek védik az állampolgárokat a pszichiátriai visszaélésektől.

LETÖLTÉSEK