MEGMENTIK A CHILEI FIATALOKAT A PSZICHIÁTRIAI GYÓGYSZEREZÉS KÉNYSZERÉTŐL

CCHR 50. évfordulós gála
Kevin Miller producer/igazgató átveszi a CCHR Emberi Jogi Díját
Andy Vickery texasi ügyvéd átveszi a CCHR Emberi Jogi Díját
A CCHR együtt dolgozik Cristina Girardi chilei törvényhozóval (jobbra fent és lent), hogy elérje a szülőket, a pedagógusokat, más törvényhozókat és a médiát a tényekkel – olyan törvényeken dolgoznak, amelyek megvédik a gyerekeket attól, hogy az iskolába járás feltételeként pszichiátriai szerek szedésére kényszeríthessék őket.
A gyerekek és szülők jogainak két harcosa fáradhatatlanul dolgozik, hogy megváltoztassa a chilei törvényeket, és megvédje a gyerekeket a pszichiátriai kényszerkezeléstől mint az iskolába járás előfeltételétől.

2005-ben Chile bevezette a világ legnagyobb országos iskolai szűrőprogramját. 2005 és 2015 között több mint egymillió gyerek esett át szűrésen. A szűréseken részt vevő gyerekek közül soknak ezután tudatmódosító szereket írtak fel. Nem meglepő, hogy ebben az országban a legmagasabb a gyerekek öngyilkossági aránya a 15-19 évesek körében Latin-Amerikában, nemzetközileg pedig az ötödik legmagasabb.

Hilda Zuñiga, aki Cristina Girardi chilei törvényhozó asszisztense, tudta, hogy valami nem stimmel, amikor közösségi munkája végzése közben zaklatott szülőkkel találkozott, akiknek a gyerekeit pszichiáterhez vitték szülői beleegyezés nélkül. Girardival együtt arra is felfigyeltek, hogy egymás után találnak olyan eseteket, ahol a szülőket azzal fenyegették, hogy a gyereküket kizárják az iskolából, ha nem szedik a tudatmódosító szereket.

A dolog akkor vált személyessé, amikor Zuñiga saját fiát autistának bélyegezték, és Ritalint írtak fel neki. Elkezdett utánanézni a gyógyszernek, és közben ráakadt az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért-ra (CCHR). Hamarosan abbahagyatta a fiával a szerek szedését, és alternatív megoldásokat talált számára.

De nem volt elég számára, hogy csupán a fián segítsen. Elkezdett kapcsolatot keresni a közösséggel, hogy másokat is felvilágosítson. Zuñiga és Girardi szemináriumokat tartott szülők és tanárok számára a fővárosban, Santiago de Chilében. Amikor azonban a már felvilágosított szülők visszautasították, hogy gyógyszerezzék a gyerekeiket, megfenyegették őket, hogy kirúgják a gyerekeiket az iskolából. Így kezdődött az a küldetés, hogy megváltoztassák a chilei oktatási törvényeket. A két nő összegyűjtötte a dokumentációt – a tényeket arról, hogy mik a pszichiátriai szerek, és milyen hatással vannak a gyerekekre –, és tájékoztattak más chilei törvényhozókat, valamint a nagyközönséget is. Egy parlamenti munkacsoport tagjaként 2016-ban módosításokat javasoltak az oktatási törvényhez. Mindazonáltal felvilágosításra, szemináriumokra, a médiára és találkozókra volt szükség ahhoz, hogy áttörjenek a félretájékoztatás ködén. Zuñiga és Girardi összesen mintegy 2,1 millió embert ért el több mint 180 szeminárium segítségével, továbbá a CNN Chile, a CHV Noticias és a Channel 13 országos tévékben adott interjúkkal. Végül 2018-ban egyhangúlag elfogadták az állami iskolákat érintő első törvénykiegészítést, amelyet 2019-ben a magániskolákra vonatkozó törvénykiegészítések követtek. Most már nem lehet megkövetelni egy gyerektől a pszichiátriai szerek szedését az iskolába járás előfeltételeként. Zuñigának és Girardinak köszönhetően a chilei szülők most megválaszthatják a gyerekük egészségügyi ellátásának menetét.Noha az izomlazítók miatt az elektrosokk ma kevésbé brutálisnak tűnhet (lásd fotó), mint a 70-es évekbeli Száll a kakukk fészkére című filmben, a kár ma is ugyanolyan – vagy rosszabb.

A CSELEKVÉS ÚTJÁN
Csatlakozzon elektrosokk elleni kampányunkhoz!

Álljon a CCHR mellé annak eléréséért, hogy az egész világon beszüntessék az elektrosokk – más néven elektrokonvulzív terápia (ECT) – barbár gyakorlatát. Azt, hogy szükség van arra, hogy hallassuk a hangunkat, bizonyítja az is, hogy az Amerikai Pszichiátriai Társaság elektrosokk használatát javasolja olyan gyerekeknél és tizenéveseknél, akik „nem reagálnak” a pszichiátriai szerekre. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala engedélyezte az elektrosokkot tizenévesek esetében 13 éves kortól legalább három „zavarra”, pedig az elektrosokk-készülékek gyártói semmilyen klinikai kísérletet nem végeztek, amellyel bizonyítani tudnák, hogy az eljárás biztonságos és hatékony.

Az elektrosokk egy régimódi kezelés, amelyet az 1930-as években találtak fel, és abból áll, hogy áramütéseket vezetnek az agyba, így görcsrohamot idézve elő. Számos mellékhatást társítanak hozzá, például rövid és hosszú távú emlékezetvesztést, felismerési problémákat, mániás tüneteket, elhúzódó görcsrohamokat, szívproblémákat, agykárosodást, sőt halált is.

A CCHR kampányt folytat, hogy az elektrosokkot a világ minden táján beszüntessék. Tudjon meg többet, és írja alá petíciónkat: cchrint.org/electroshock.


VESSÜNK VÉGET A PSZICHIÁTRIAI VISSZAÉLÉSEKNEK!

Nonprofit mentális egészségügyi figyelőszervezetként a CCHR tagsági díjakra és adományokra támaszkodik, hogy végrehajtsa küldetését: megszüntetni a pszichiátriában zajló emberi jogi visszaéléseket és megtisztítani a mentális gyógyítás területét. Hogy ön is része legyen a világ legnagyobb mozgalmának, amely a mentális egészségügy reformját tűzte ki célul, csatlakozzon ahhoz a csoporthoz, amely eddig több mint 180 olyan törvény megalkotásában segédkezett, amelyek védik az állampolgárokat a pszichiátriai visszaélésektől.

LETÖLTÉSEK