Tegyen jelentést a gyógyszerek káros hatásairól

Amerikai Egyesült Államok
Az USA-ban az FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság) bejelentési rendszere a MedWatch, amely arra bátorítja a fogyasztókat és az orvosokat, hogy jelentsék be a gyógyszerek és gyógyászati eszközök által okozott súlyos káros hatásokat. A bejelentés önkéntes, és létfontosságú szerepet játszik a jóváhagyott szerek/termékek forgalomba hozatalt követő megfigyelésében. A bejelentett káros hatásokat a gyártó által jelentett hatásokkal együtt elemzik, biztonsági figyelmeztetéseket adhatnak ki, lecseréltethetik a címkéket, hogy komolyabb figyelmeztetések szerepeljenek rajtuk a mellékhatásokra vonatkozóan, vagy akár ki is vonhatják a szereket a forgalomból. Ezért fontos, hogy minden fogyasztó bejelentse a pszichiátriai szerek mellékhatásait.

Jelentkezzen be az FDA MedWatch jelentési rendszerébe itt.

Más országoknak is gyakran vannak hasonló bejelentési rendszereik. Tájékozódjon ezekkel kapcsolatban, hogy be tudja jelenteni a gyógyszerek által okozott káros hatásokat. Íme néhány példa:

Ausztrália
Az Ausztráliai Gyógyhatású Termékek Hatósága (TGA) rendelkezik egy vonallal a káros gyógyszerek bejelentésére. A bejelentési rendszerükhöz kattintson ide.

Kanada
Kanada Egészségügyi rendszerében online lehet bejelentéseket tenni. Bejelentés beküldéséhez kattintson ide. (Franciául is)

Új-Zéland
Új-Zéland Medsafe Káros Hatások Figyelő Központja (CARM). A CARM hivatalos honlapjának eléréséhez kattintson ide.

Egyesült Királyság
Az Egyesült Királyság Gyógyszerészeti és Egészségügyi Termékeinek Felügyelő Hatósága (MHRA) egy „Yellow Card” (Sárga kártya) nevezetű rendszert használ. Online bejelentés írásához kattintson ide.

MEGJEGYZÉS: Ha nem tud könnyedén bejelentést tenni a gyógyszerek káros hatásairól az országa gyógyszerellenőrző hatóságának, írjon egy levelet a hatóságnak, és az országgyűlési képviselőjének arról, hogy felhasználóbaráttá kell tenni ezt a rendszert, azaz könnyűvé kell tenni a bejelentés megtételét.

LETÖLTÉSEK