Néhány tény a pszichiátriáról

Bár az elme és a mentális egészség „szaktekintélyének” állítja be magát, a pszichiátria egyetlen kezelését vagy módszerét sem tudja semmilyen tudományos módszerrel alátámasztani. Itt konkrét bizonyítékokat teszünk közzé, amelyek többet is lelepleznek ennek az áltudománynak a fő állításai és módszerei közül.

A valódi betegségek a mentális „zavarokkal” szemben

A pszichiátriai zavarok nem testi betegségek. Nincsenek laboratóriumi tesztek, agyi képalkotó eljárások, röntgenképek vagy kémiai egyensúlytesztek, amelyek bizonyítani tudnák, hogy a mentális zavar testi betegség lenne. Ez nem jelenti azt, hogy az emberek nem válnak esetenként lehangolttá, vagy hogy ne tapasztalnának érzelmi vagy mentális nehézségeket, a pszichiátria viszont ezeket az emóciókat és megnyilvánulásokat „betegségnek” állítja be azért, hogy szereket adhasson el rájuk. Ez egy briliáns marketingkampány, de nem tudomány. 

Olvasson tovább >>

A pszichiátriai zavarokat megszavazzák

A pszichiátriai diagnózis kritériumait szó szerint szavazással állapítják meg, és így kerülnek be az Amerikai Pszichiátriai Társaság által kiadott Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyvébe (DSM). A szavazás a tünetek egy osztályozási rendszere alapján történik. Ez drasztikusan eltér az orvostudomány területének gyakorlatától, és teljesen idegen ettől a területtől. Egyetlen diagnózist sem támasztanak alá testi vonatkozású betegségek, rendellenességek vagy tudományos eredmények objektív bizonyítékaival.

Olvasson tovább >>

A pszichiátria elismeri, hogy nem rendelkezik gyógymódokkal

„Nem ismerjük a mentális betegségek okait. Nincsenek módszereink az ilyen betegségek »gyógyítására«.” – Dr. Rex Cowdry pszichiáter, az amerikai Országos Mentális Egészségügyi Intézet (NIMH) igazgatója, 1995

Olvasson tovább >>

Az agyi képalkotó eljárás nem bizonyítja a mentális betegséget

A pszichiáterek azt állítják, hogy az agyi képalkotó eljárás ma már olyan változásokat is kimutat, amelyek „bizonyítják”, hogy a mentális zavarok – mint például a skizofrénia és a depresszió – agyi eredetűek. Ezt semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá – továbbra is az áll, amit a tanulmányok „apró betűs részei” mondanak: „úgy tűnik”, „lehetséges” és „reményeink szerint”. 

Olvasson tovább >>

Mellékhatások

A pszichiáterek nem tudják előre megmondani, hogy milyen káros mellékhatásokat tapasztalhat az ember, mivel egyikük sem tudja, hogyan működnek az általuk felírt szerek.

A tudatmódosító szerekről egyre inkább kiderül, hogy kémiai méreganyagok, amelyek halált okozhatnak. A pszichiáterek szerint a szereik életeket mentenek, ám saját tanulmányaik szerint a tudatmódosító szerek megduplázhatják az öngyilkosság kockázatát.

Olvasson tovább >>

Nincs genetikai bizonyíték a mentális betegségekre

„A népszerű tévhit ellenére semmilyen olyan állítás nem állta ki az idő próbáját, amely szerint a pszichiátriai betegségek genetikus eredetűek lennének.” – Dr. Joseph Glenmullen pszichiáter, Harvard Orvosi Iskola

Olvasson tovább >>

LETÖLTÉSEK