SZIMPÓZIUM A KÉNYSZERBESZÁLLÍTÁS MEGSZÜNTETÉSÉRE FLORIDÁBAN

Justin Drach floridai ügyvéd szemináriumot és megbeszélést tart ügyvédekkel és CCHR-biztosokkal az elmegyógyintézetbe való kényszerbeszállításról.
A CCHR Florida helyi ügyvédekkel összefogva megtartotta a legelső védőügyvédi szimpóziumot és csúcstalálkozót a kényszerbeszállítással kapcsolatos kérdésekről Florida államban.

A floridai Baker-törvény nyomán megszaporodtak a kényszerbeszállítások az államban, miközben az állam egyre többször szerepel a médiában mentális egészséggel összefüggő erőszak miatt. Tehát akkor ez vajon a megoldást segíti, vagy a problémát? A floridai CCHR-t aggasztotta ez a trend, ezért megtartotta a legelső „Baker-törvény védőügyvédi szimpóziumot és csúcstalálkozót” e kérdések megvitatására.

A floridai mentális egészségügyi törvényt (más néven Baker-törvényt) 1972-ben nyújtotta be Florida állam akkori képviselője, a néhai Maxine Baker. A törvény lehetőséget ad arra, hogy egy magára vagy másokra veszélyt jelentő személyt akarata ellenére alávessenek egy 72 órás vizsgálatnak.

2001 óta az így „Baker-törvényezett” személyek száma 105%-kal emelkedett. Közöttük évi 32 000 gyerek (a legfiatalabb 2 éves) és tizenéves van. A Jacksonville újság egyik cikke („A floridai Baker-törvény túlzott használatban van, nem hatékony, és alkalmatlan”) megjegyezte: „A gyerekek Baker-törvény szerinti kórházi kezelésbe vételét néha szükségmegoldásként használják, amikor az iskolarendszer vagy a szülő nem képes vagy nem hajlandó gondoskodni a problémás gyerekekről. ... Más mentális egészségügyi aktivisták attól tartanak, hogy a Baker-törvényt mindenesként arra használják, hogy intézetbe zárjanak olyan embereket, akiknek nincs máshova menniük.” A cikk ezzel zárul: „A kényszerbeszállítás túlzott és rossz célra való használata bűncselekmény.”

„Fontos volt megtartanunk ezt a szimpóziumot, hogy ezek az ügyvédek megoszthassák, milyen sikeres akcióik vannak az akaratuk ellenére pszichiátriai vizsgálatra utalt ügyfelek védelmére.”

Diane Stein, a CCHR Florida elnöke szerint: „A probléma ez: ki dönti el, hogy valaki veszélyes-e önmagára vagy másokra? Képzelje el, hogy hajba kap a szomszédjával, aki ezután felhívja a rendőrséget azzal, hogy ön veszélyes. Önt lefogják, és bedugják egy pszichiátriai intézetbe. Képzelje el, hogy a mindennapi élet stresszével pszichiáterhez fordul, ő pedig bezáratja önt, mert ezt látja szükségesnek.” A szimpóziumon beszéltek a mentális egészségügyi törvényről, a precedensjogról, és hogy milyen sikeres akciók léteznek a Baker-törvényezett polgárok jogainak védelmére. „Fontos volt megtartanunk ezt a szimpóziumot, hogy ezek az ügyvédek megoszthassák, milyen sikeres akcióik vannak az akaratuk ellenére pszichiátriai vizsgálatra utalt ügyfelek védelmére” – mondta Stein.


TÉNYEK

AKARATUK ELLENÉRE

Szerte a világon emberek akaratuk ellenére ártalmas pszichiátriai kezelést kapnak.

3-ból 1

ELEKTROSOKKOLT

személy világszerte (a becsült évi 1 millió közül) a beleegyezése nélkül részesül ebben a kezelésben

70

SZÁZALÉK

növekedés a kényszerbeszállítások számában egy nyolcéves időszak alatt Németországban

10 000

EMBER

Ausztráliában évente több mint 10 000-en részesülnek pszichiátriai kényszergyógykezelésben a saját otthonukban

1800

ÖNGYILKOSSÁG

Évente ennyien követnek el öngyilkosságot kórházi tartózkodásuk során az Egyesült Államokban

195 000

BAKER-TÖRVÉNYEZETT

(kényszerbeszállításnak alávetett) személy volt Floridában egyetlen év alattA VISSZAÉLÉSEK MEGSZÜNTETÉSE

Nonprofit mentális egészségügyi figyelőszervezetként a CCHR tagsági díjakra és adományokra támaszkodik, hogy végrehajtsa küldetését: megszüntetni a pszichiátriában zajló emberi jogi visszaéléseket és megtisztítani a mentális gyógyítás területét. Hogy része legyen a világ legnagyobb mozgalmának, amely a mentális egészségügy reformját tűzte ki célul, csatlakozzon ahhoz a csoporthoz, amely eddig több mint 180 olyan törvény megalkotásában segédkezett, amelyek védik az állampolgárokat a pszichiátriai visszaélésektől.

LETÖLTÉSEK