EGY PILLANTÁS ÖT ÉVTIZED GYŐZELMEIRE

CCHR-tüntetés Skóciában
Jan Eastgate, Fred Shaw tiszteletes és Alfreddie Johnson tiszteletes Desmond Tutu püspökkel Dél-Afrikában
A CCHR leleplezi a mélyalvás-terápiát
CCHR-tüntetés Skóciában (fent); Jan Eastgate, Fred Shaw tiszteletes és Alfreddie Johnson tiszteletes Desmond Tutu püspökkel Dél-Afrikában (balra lent); a CCHR leleplezi a mélyalvás-terápiát (jobbra lent).
Hogy érzékeltessük a CCHR által végzett munkát, megnézünk a CCHR által az első 50 évében elért számos eredmény közül néhányat.

1969-es megalapítása után a CCHR első visszaéléses esete Győry Viktor, egy magyar menekült volt, akit akarata ellenére benn tartottak a pennsylvaniai Haverford Állami Kórházban, mivel a pszichiáterek „skizofréniaként” diagnosztizálták a férfi „érthetetlen gagyogását”. Akarata ellenére gyógyszerezték és elektrosokkolták. A CCHR követelte a jogellenes fogva tartás megszüntetését, és Dr. Szasz tanúskodott amellett, hogy Győry „érthetetlen gagyogása” magyar beszéd volt, és így a CCHR elintézte, hogy Győryt kiengedjék a kórházból.

Az 1970-es években az apartheidet alkalmazó Dél-Afrikában a CCHR leleplezte, hogy a pszichiáterek fogva tartanak 10 000 fekete afrikait, és rabszolgamunkára használják, illetve érzéstelenítés nélkül elektrosokkolják őket. A CCHR jelentette ezt az Egészségügyi Világszervezetnek, amely kivizsgálta a táborokat, és 1983-ban kiadott egy jelentést, amely szerint „az egészségügy egyetlen más területén sem olyan egyértelmű az egyén rasszizmusból fakadó megvetése, mint a pszichiátriában”.

Az apartheid bukása után a CCHR elérte, hogy országos vizsgálat induljon a pszichiátriai rasszizmus ellen, és a dél-afrikai Igazság és Megbékélés Bizottság számára bizonyítékokkal szolgált az idők folyamán készült mentális egészségügyi tanulmányokról, amelyek segítettek bebetonozni és fenntartani az apartheidet, illetve a pszichiátriának az apartheid során betöltött szerepét.

Egy évtizeden át a CCHR kivizsgálta és felfedte a mélyálom-terápiát a Chelmsford Pszichiátriai Magánkórházban az ausztráliai Sydney-ben. A pácienseket naponta öntudatlanná gyógyszerezték, és elektrosokkolták – ebbe 48-an belehaltak. Ennek eredményeként betiltották ezt az eljárást, és büntetőeljárást indítottak a mélyálom-terápiát alkalmazó pszichiáterek ellen.

Miután a CCHR leleplezte az olasz elmegyógyintézetekben uralkodó embertelen állapotokat, 97 intézetet bezártak, és kimentették a betegeket.

1991-ben a CCHR segített abban, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) meghallgatásokat folytasson az antidepresszánsokkal, illetve az ezekhez köthető öngyilkos és gyilkos reakciókkal kapcsolatban. Az FDA kiadott egy szigorú, fekete keretes figyelmeztetést arról, hogy e szerek 24 éves vagy fiatalabb személyekben öngyilkos gondolatokat és cselekedeteket válthatnak ki.

2004-ben a CCHR azok között volt, akik elérték, hogy Amerikában életbe léptessék a gyermekgyógyszerezést tiltó törvényt, amely megtiltotta az iskoláknak, hogy iskolás gyerekek számára az iskolába járás feltételeként vényköteles tudatmódosító szerek szedését szabják meg.

Németországban a CCHR kivizsgálta és leleplezte a pszichiáterek szerepét az eutanáziában és a holokausztban. 2010-ben Dr. Frank Schneider, a Német Pszichiátriai, Pszichoterápiás és Pszichoszomatikai Szövetség elnöke írt egy bocsánatkérést, és bevallotta, hogy a német pszichiáterek „hazudtak a gondjukra bízott pácienseknek és családjaiknak, és megtévesztették őket. Sterilizációra kényszerítették őket, megszervezték a halálukat, és saját maguk is követtek el gyilkosságokat. Meg is gyilkoltak szellemi fogyatékos gyerekeket több mint 30 pszichiátriai és gyermekkórházban.”

„Az egészségügy egyetlen más területén sem olyan egyértelmű az egyén rasszizmusból fakadó megvetése, mint a pszichiátriában.”

2018-ban, miután a CCHR éveken át dolgozott az ENSZ-szel azon, hogy betiltsák a pszichiátriai kényszerbeszállítást, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kiadott egy határozatot, amely tartalmazza, hogy „a jogi rendelkezések és irányelvek, amelyek megengedik a kényszer és az erőltetett beavatkozás alkalmazását [...] ezennel hatályukat vesztik”, és hogy „az államoknak át kell fogalmazniuk e gyakorlatok megítélését, és ki kell mondaniuk, hogy ez kínzás”.

Az elmúlt 30 év során a CCHR olyan pszichiátriai csalásokat vizsgált ki, mint például, hogy „terápiaként” számlázták ki a páciensek szexuális zaklatását. A CCHR 28 törvény elfogadásában segített, amelyek kimondják, hogy a páciensek mentális egészségügyi dolgozók általi szexuális zaklatása bűncselekmény, és börtönnel büntetendő.

Eddig majdnem 200, az emberi jogokat védő törvény és számtalan szabályozás készült a mentális egészségügy területén, amely a CCHR tagjainak, partnereinek és támogatóinak szenvedélyéről és kitartásáról tanúskodik.


A VISSZAÉLÉSEK MEGSZÜNTETÉSE

Nonprofit mentális egészségügyi figyelőszervezetként a CCHR tagsági díjakra és adományokra támaszkodik, hogy végrehajtsa küldetését: megszüntetni a pszichiátriában zajló emberi jogi visszaéléseket és megtisztítani a mentális gyógyítás területét. Hogy ön is része legyen a világ legnagyobb mozgalmának, amely a mentális egészségügy reformját tűzte ki célul, csatlakozzon ahhoz a csoporthoz, amely eddig több mint 180 olyan törvény megalkotásában segédkezett, amelyek védik az állampolgárokat a pszichiátriai visszaélésektől.

LETÖLTÉSEK