A CCHR KÖVETELI, HOGY A PSZICHIÁTEREK TILTSÁK BE AZ ELEKTROSOKKOT

CCHR-tüntetés Skóciában
Jan Eastgate, Fred Shaw tiszteletes és Alfreddie Johnson tiszteletes Desmond Tutu püspökkel Dél-Afrikában
A CCHR leleplezi a mélyalvás-terápiát
Több mint 700 felvonuló követelte az Amerikai Pszichiátriai Társaság konferenciáján az elektrosokk és más visszaélések betiltását (fent és balra lent). A CCHR közelben megnyitott kiállításán több ezren ismerték meg a pszichiátria történelmét (jobbra lent).
A CCHR hangosan követeli az elektrosokk-kezelés országos betiltását az Amerikai Pszichiátriai Társaság konferenciáján.

Semmi sem tudta megakadályozni, hogy a CCHR önkéntesei hallassák hangjukat San Franciscóban az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) 172. évi konferenciáján. Ahogy az eső nem kímélte a több mint 700 tüntetőt, a tiltakozók sem kímélték a Moscone Konferencia-központot, a konferencia helyszínét. Transzparenseken, plakátokon, sőt esernyőkön terpeszkedő üzenetük egyértelmű volt: „Állítsák meg a kínzást!”, és „Tiltsák be az elektrosokk-kezelést!”

Felvonulásukkal az ellen tiltakoztak, hogy az elektrosokkot évente 100 000 amerikain használják – némelyikük 5 éves vagy fiatalabb. Az elektrosokk során akár 460 voltos elektromos áramot vezetnek keresztül az agyon, ez görcsrohamot idéz elő, ami maradandó emlékezetvesztést és agykárosodást eredményezhet. Több pszichiáter maga is csatlakozott a tiltakozáshoz, mások pedig felemelt hüvelykujjal jelezték, hogy egyetértenek a betiltással, egyetértenek az azt hirdető táblákkal, hogy az elektrosokk „kínzás, nem terápia”.

A tiltakozásra annál is inkább szükség volt, mert terhes nőket, gyerekeket és idős embereket elektrosokkolnak. Vegyük hozzá, hogy az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) nem követeli meg, hogy az elektrosokk-készülékek gyártói klinikai tanulmányokkal bizonyítsák, hogy az eszköz biztonságos és hatékony, így annak ellenére a piacon maradhatnak, hogy az egyik gyártó tavaly elismerte, hogy az elektrosokk maradandó agykárosodást okozhat.

A felvonulást követően a CCHR megnyitotta az utazó kiállítását a konferencia-központtal szemben, így a pszichiátriai konferencia résztvevői és San Francisco lakói számára egyaránt elérhetővé tette.

A kiállítás megnyitóján felszólaló Jan Eastgate, a CCHR International elnöke beszélt arról, hogy 1976-ban hogyan segített a CCHR precedenst teremteni egy kaliforniai törvénnyel, amely betiltotta a gyerekeknél és serdülőkorúaknál alkalmazott elektrosokk-kezelést. „Ezt a tiltást ki kell terjeszteni minden korcsoportra és a világ minden tájára – mondta –, mert az elektrosokk kárt tesz az emberben, agykárosodást okoz, és életeket dönt romba. A CCHR már 50 éve dokumentálja ezt.”

A felszólalók között volt James Sweeney, a Kaliforniai Fekete Amerikai Politikai Szövetség (BAPAC) politikai összekötője, aki szorgalmazta az elektrosokk betiltását, és a pszichiátria történetében tapasztalható rasszizmusról beszélt. A kiállítás megnyitójának műsorvezetője Fran Andrews, a CCHR International ügyvezető igazgatója volt. Csatlakozott hozzá Lee Spiller, a CCHR Texas vezetője – a mai napig ebben az államban a legerősebb az elektrosokk ellen védelmet nyújtó törvény. [Tudjon meg többet Lee Spiller munkájáról: hu.scientology.tv/LSpiller.]

A kényszerrel alkalmazott pszichiátriai kezelések, köztük az elektrosokk, „olyan gyakorlatok, amelyek kínzást, illetve más kegyetlen, embertelen vagy lealacsonyító bánásmódot vagy büntetést alkalmaznak.” – az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának jelentése a mentális egészségügyről és az emberi jogokról

A CCHR ráirányítja a figyelmet az elektrosokkal kapcsolatban kevéssé ismert tényekre: a terhes nőket akár a harmadik trimeszterben elektrosokkolják, pedig ennek olyan káros hatásai vannak, mint a vetélés, a koraszülés, a halvaszülés, a magzati szívelégtelenség és a fejlődési rendellenesség.

Az elektrosokk-túlélők körülbelül 70%-a nő, 45–50% százalékuk 60 évesnél idősebb, 10-15%-uk pedig 80 évesnél idősebb. A veteránügyi statisztikák szerint minden évben több száz amerikai veterán katona részesül elektrosokk-kezelésben. Az elektrosokk káros hatásai közé tartoznak a szív- és érrendszeri komplikációk, az agyvérzés, a felfogó- és emlékezőképesség károsodása, az elhúzódó görcsrohamok, a tünetek súlyosbodása és a halál.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 2018. júliusi jelentése a mentális egészségügyről és az emberi jogokról felszólította a kormányokat, hogy ismerjék el, hogy a kényszerrel alkalmazott pszichiátriai kezelések, köztük az elektrosokk, „olyan gyakorlatok, amelyek kínzást, illetve más kegyetlen, embertelen vagy lealacsonyító bánásmódot vagy büntetést alkalmaznak.”


VESSÜNK VÉGET A PSZICHIÁTRIAI VISSZAÉLÉSEKNEK!

Nonprofit mentális egészségügyi figyelőszervezetként a CCHR tagsági díjakra és adományokra támaszkodik, hogy végrehajtsa küldetését: megszüntetni a pszichiátriában zajló emberi jogi visszaéléseket és megtisztítani a mentális gyógyítás területét. Hogy ön is része legyen a világ legnagyobb mozgalmának, amely a mentális egészségügy reformját tűzte ki célul, csatlakozzon ahhoz a csoporthoz, amely eddig több mint 180 olyan törvény megalkotásában segédkezett, amelyek védik az állampolgárokat a pszichiátriai visszaélésektől.

LETÖLTÉSEK