NEM LESZ OLYAN TÖRVÉNY, HOGY A PSZICHOLÓGUSOK PSZICHIÁTRIAI SZEREKET ÍRJANAK FEL

Richard Creagan képviselő, orvos, keményen lobbizik az ellen a törvényjavaslat ellen, amely felhatalmazná a pszichológusokat, hogy tudatmódosító szereket írjanak fel. (Civil Beat/Cory Lum)
Már minden sötétnek tűnt „Aloha államban”, de a CCHR Hawaii elmondta az igazságot az állami törvényhozásnak a pszichiátriai szerekről, és a tizenegyedik órában elvetették a törvényt.

„A törvényhozás úgy találja, hogy nincs elegendő számú vényírásra képes mentális egészségügyi szolgáltató Hawaii népének kiszolgálásához” – kezdődik az 1072-es számú hawaii törvényjavaslat arról, hogy a pszichológusok tudatmódosító szereket írhassanak fel.

A javaslat szerint az öngyilkosság „a végzetes sérülések vezető oka Hawaiiban”, és az öngyilkosságok növekvő száma miatt kell enyhíteni a receptfelírás szabályain. Csakhogy ezek a szerek az öngyilkosságot nem kezelik. Van viszont 37 hivatalos figyelmeztetés arról, hogy az antidepresszánsok öngyilkosság és öngyilkossági kísérletek kockázatával járnak, köztük az FDA fekete keretes figyelmeztetései arról, hogy gyerekeknél, serdülőknél és fiatal felnőtteknél nő az „öngyilkos hajlam” kockázata.

A CCHR egyszer már megakadályozta ezt a törvényt. 2006-ban simán átment a Képviselőházon, és majdnem a Szenátuson is. De a Fogyasztóvédelmi és Lakhatási Bizottság elnöke megakadályozta a szavazásra bocsátását, így nem lett elfogadva. Nem sokkal előtte a CCHR Hawaii már találkozott a bizottság elnökével, és átadta neki az FDA fekete keretes figyelmeztetései mögött álló oknyomozó dokumentumokat. Ő egészen ledöbbent, és aznap a fogyasztók védelmében végezte a munkáját.

Egy évtizeddel később a törvényjavaslat újra napirendre került. Azt a bizottsági elnököt azóta nyugdíjazták, a javaslat ellenőrzés nélkül átment a Képviselőházon és a Szenátuson, és már a házbizottsági ülésen tárgyalták, mielőtt bárki felismerte volna, hogy milyen katasztrófát rejt. Úgy nézett ki, hogy az érdekkörök el fogják érni, amit akarnak, anélkül hogy egyáltalán felmerülne a tudatmódosító szerek veszélyeinek témája.

A stratégiájuk egyszerű volt: elárasztani a törvényhozókat az igazsággal, hogy – az emberiség érdekeit szem előtt tartva – ne küldhessék a kormányzóhoz a javaslatot.

Ám a CCHR Hawaii nem hagyta annyiban. A stratégiájuk egyszerű volt: elárasztani a törvényhozókat az igazsággal, hogy – az emberiség érdekeit szem előtt tartva – ne küldhessék a kormányzóhoz a javaslatot.

Cselekvésre szólítottak fel. A CCHR támogatói leveleket küldtek minden törvényhozónak, összesen 140-nek, hogy állítsák meg a törvényjavaslatot. Tényeket tartalmazó szórólapokkal és dokumentumfilmekkel felfegyverkezve felkeresték a törvényhozókat és a titkáraikat. Az üzenet: a tudatmódosító szerek a legjobb esetben hatástalanok, a legrosszabb esetben pedig halálosak, akárki is írja fel őket.

Az utolsó órákban a bizottság képtelen volt nyugodt szívvel elfogadni a törvényt, így az nem került beiktatásra.TÉNYEK

TABLETTA MINDENRE

Pszichiátriai receptek, amelyek veszélyeztetik önt és a gyermekeit a profit érdekében.

20

MILLIÓ GYEREK

Világszerte jelenleg 20 millió gyerek szed pszichiátriai szereket.

A BETEGEK

60%-a

akinek egy pszichiátriai rendelő receptet ad, legalább kétféle szerrel távozik, 33%-uknak pedig hármat vagy többet írnak fel.

96 685

RECEPT

Egy floridai orvos 96 685 receptet írt fel pszichiátriai szerekre 21 hónap alatt – több mint napi 150-et.

37

FIGYELMEZTETÉS

szerepel az antidepresszánsokon öngyilkosság vagy öngyilkossági kísérletek kockázatáról.

80

MILLIÁRD

dollár profitot zsebel be évente az az ipar, amely a vényre kapható pszichiátriai szereket gyártja és terjeszti.ADOMÁNYOZÁS

A mentális egészség nonprofit őrzőjeként a CCHR tagsági díjakra és adományokra támaszkodik, hogy végrehajtsa küldetését: hogy megszüntesse a pszichiátriában zajló emberi jogi visszaéléseket, és megtisztítsa a mentális gyógyítás területét. Ez a világ legnagyobb mozgalma, amely a mentális egészségügy reformját tűzte ki célul, csatlakozzon tehát ahhoz a csoporthoz, amely eddig több mint 180 olyan törvény létrehozását segítette, amelyek védik az állampolgárokat a káros pszichiátriai gyakorlatoktól.

LETÖLTÉSEK