10. fejezet: Tömegmarketing

IDEJE ELMENNI AZ ÉVES SZŰRÉSRE

A pszichiáterek ragaszkodnak ahhoz, hogy az általános mentális egészségügyi szűrés mindenkinek előnyére válna.

Ma az álmuk jó úton van a megvalósulás felé, mert egy elnöki tanácsadó csoport, az Új Szabadság Mentális Egészségügyi Bizottság terveket dolgozott ki arra, hogy az amerikai társadalom széles rétegei mentális betegségekkel kapcsolatos szűréseken essenek át.

Ám a mentális egészségügyi szűrés sokak számára máris az élet elkerülhetetlen velejárója. Az állami gondozott gyerekek szűrése és gyógyszerezése ma már hétköznapi dolog. Ugyanez a helyzet az egyenruhás testületekben szolgáló férfiaknál és nőknél.

És már vannak tervek arra is, hogy szűrjék és lehetőleg drogozzák a terhes nőket, s ezáltal a még meg nem született gyermekeiket is.

Ennek a gyógyszerezésnek a megvalósításához pszichiáterek és kutatók, akiket 11 gyógyszergyártó cég finanszírozott, egy fokozatokra osztott táblázatot készítettek, amely megköveteli, hogy a legújabb és legdrágább pszichiátriai szereket írják fel a mentális gondokkal küszködő pácienseknek – és ha ez nem működik, elektrosokk-kezelést kell kapniuk.

Mindezek fényében mi történik a páciensekkel, miután diagnosztizálták és bekapcsolták őket a tudatmódosító gyógyszerezés gépezetébe?

LETÖLTÉSEK