Tanulmányok

Gyakran törvényhozóknak is eljuttatott tanulmányaink azokról a kérdésekről tartalmaznak átfogóbb jelentéseket, amelyeknek a megoldásáért a CCHR küzd.

A mentális egészségügy egyenrangúsága

Bár bizonyos betegjogi képviselő csoportok – amelyeket a gyógyszerérdekeltségek nagy anyagi támogatásban részesítenek – és a mentális egészségügyi érdekcsoportok azt állítják, hogy a mentális betegség a cukorbetegséghez, a rákhoz vagy az epilepsziához hasonlóan testi betegség, a tudományos bizonyítékok ezt egyszerűen nem támasztják alá. Nincs egyenrangúság a mentális egészségügyi problémák diagnózisa és kimutatása, illetve a valódi testi betegségeké között. A pszichiáterek beismerik, hogy nem tudják megállapítani, hogy egy mentális zavar fennáll vagy nem áll fenn.
Ez a tanulmány feltárja annak veszélyét, ha a mentális egészségügyet más területekkel egyenrangúnak tekintik, és hogy ez milyen természetszerű pazarlással jár, illetve hogyan veszélyezteti a pácienseket.

Skyrocketing Mental Health Costs—A Matter of Fraud
(A mentális egészségügy költségei az egekig szöknek – Az ok: csalás)

„Mindenki neurotikus. Semmilyen gondot nem jelent a diagnózis felállítása. A rendelőmben csak abnormális, a rendelőmön kívül csak normális embereket látok. Csak rajtam múlik. Az egész csak egy vicc. Erre gondolok, amikor azt mondom, hogy ez csalás, egy arrogáns csalás. ... Annak valamiféle színlelése, hogy ez egy tudományos megállapítás... ártalmas a civilizációra nézve” – Ron Leifer pszichiáter, New York. Ez a tanulmány bemutatja, hogy milyen csalás áll a mentális egészségügy egyenrangúsága mögött.

PSZICHIÁTRIAI SZEREK

A CCHR feltárja az antidepresszánsok és más pszichotrop szerek veszélyeit – annak ellenére, hogy az FDA, a pszichiátria és a gyógyszergyárak leplezni próbálják ezeket

A fogyasztók védelme érdekében ez a jelentés bemutatja annak történetét, hogy hogyan tussolták el az antidepresszánsok veszélyeit, és hogy a CCHR miként derített fényt erre. Ebben megtalálható a CCHR által folytatott kivizsgálás átfogó időrendi bemutatása. Többek között szülők, leleplezők és törvényhozók figyelmeztettek már ezekre a szerekre, annak ellenére, hogy a pénzügyi érdekeltségeiket féltő csoportok nem akarták, hogy a fogyasztók megtudják az igazságot.

When Prescribing Psychotropic Drugs Becomes Criminal Negligence: Cases and Convictions
(Amikor a tudatmódosító szerek felírása bűnös hanyagsággá válik – Esetek és ítéletek)

2008. január 22-én meghalt Heath Ledger ausztrál színész, miután véletlenül túladagolta a neki felírt hatféle fájdalomcsillapítót és nyugtatót. Ellen Borakove, a New York-i Orvosszakértői Hivatal szóvivője elmondta: a halál oka akut mérgezés, amely a beszedett „oxikodon, hidrokodon, diazepam [Valium], temazepam [Restoril] és alprazolam [Xanax] együttes hatása következtében lépett fel”.

Psychiatric Drugs and Anger Management Curricula: A Perspective on School Violence
(Pszichiátriai szerek és a dühterápia – Betekintés az iskolai erőszakba)

Amikor rendelkezéseket hoznak az iskolai erőszakkal kapcsolatban, vagy amikor keresik a lehetséges közös vonásokat az iskolai lövöldözésekért és erőszakért felelős tizenévesekben, mindenféleképpen számításba kell venni a felírt tudatmódosító szerek és az elvégzett pszichológiai programok szerepét.
Ez a tanulmány kifejti, hogy miért.

Flaws in the NIMH-Funded Study “Evaluation of Outcomes with Citalopram [Celexa] for Depression Using Measurement-Based Care…Implications for Clinical Practice”
(Csúsztatások az amerikai Országos Mentális Egészségügyi Intézet [NIMH] által finanszírozott tanulmányban, amelynek címe: „A Citaloprammal [Celexa] elért eredmények kiértékelése, amint azt mérések kíséretében a depresszióra alkalmazzák, és ennek következményei a klinikai gyakorlatra”)

A média szétkürtölte, hogy ez a tanulmány „új” bizonyítékkal szolgál arra nézve, hogy a szelektív szerotonin-visszavétel gátló (SSRI) antidepresszánsok hatékonyak lehetnek a depresszió kezelésében. Ennek a tanulmánynak a megállapításaiból azonban kiderül, hogy a tünetek bármiféle enyhülése vagy javulása valójában mindössze az érintettek feltűnően alacsony százalékánál jelentkezett. E tanulmánnyal a pszichiátria csupán a nagyközönség félretájékoztatásának eddigi gyakorlatát folytatta.

The Drugging of “Postpartum Depression”
(A „szülés utáni depresszió” gyógyszeres kezelése)

Sokan hiszik, hogy amit a pszichiátria zavarként diagnosztizál – pl. a depresszió vagy a gyermekágyi [szülés utáni] depresszió –, ugyanúgy betegségnek számít, mint bármi, amiről az orvostudományban azt állapítják meg, hogy betegség. Valójában csak félrevezetik az embereket, amikor ilyen látszatot keltenek. Leginkább az anyákat tévesztik meg, akik éppen végigélték a szülés traumáját. Elhitetik velük, hogy az érzelmi ingadozás, amin a szülés után esetleg átmennek, az „agyban fellépő kémiai egyensúlyhiány” következménye, ami pedig tudatmódosító gyógyszer szedését igényli. Az anyákat ezzel nemcsak megtévesztik, hanem ártanak is nekik.

International Warnings on Psychiatric Drugs
(A pszichiátriai szerekkel kapcsolatos nemzetközi figyelmeztetések)

1990-ben a CCHR kérést intézett az amerikai pszichiáterekhez és az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatósághoz (FDA), hogy adjanak ki figyelmeztetést az erőszakot és öngyilkosságot okozó legújabb antidepresszánsról, a Prozacról. A CCHR a sértettek panaszait – bizonyítékok kíséretében – benyújtotta az FDA-hoz. Ennek hatására az FDA elrendelte, hogy egyik tanácsadó testülete 1991. szeptember 20-án tartson meghallgatást az antidepresszánsok biztonságosságának és hatékonyságának a kivizsgálására.

Ekkor kilenc pszichiáter részvételével egy FDA-bizottság – amelyben a tagok többségét pénzügyi szálak fűzték a gyógyszergyártó cégekhez – hátborzongató történeteket hallgatott végig orvosszakértőktől, e szerek számos áldozatától és az áldozatok hozzátartozóitól. Ám a tanúmeghallgatások során elhangzott szörnyűségek ellenére sem szánta rá magát e bizottság, hogy bármit is tegyen.

A PSZICHIÁTEREK ÉS GYÓGYSZERGYÁRTÓK ÉRDEK-ÖSSZEFONÓDÁSAIBÓL KÖVETKEZŐ ÖSSZEFÉRHETETLENSÉG

A pszichiátriai diagnosztikai kézikönyv kapcsolata a gyógyszergyártókkal

Mentális egészséggondozásnak álcázott, pénzügyi érdekeket kiszolgáló károkozás

A pszichiátria, a gyógyszeripar és az FDA – Összefonódás, amely gyermekek életét veszélyezteti

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság tagjai, a gyógyszergyárak és az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) összejátszása gyermekek millióinak veszélyezteti az életét. Az FDA készpénznek veszi a „mentális zavarokról” alkotott pszichiátriai elméleteket, és ezzel az amerikai állampolgárok közegészségügyi ellátását veszélyezteti.

False and Misleading Advertising by Psychiatric Groups
(Pszichiátriai csoportok hamis és félrevezető reklámjai)

Ez a közérdeket szolgáló tájékoztató felfedi a pszichiátriai-gyógyszergyártói lobbicsoport és a hozzá kapcsolódó „érdekvédelmi” csoportok többnyire elhallgatott történetét. A lobbicsoport és a többi támogató csoport a mentális betegségekről kialakítandó közvéleményt annak terjesztésével befolyásolja, hogy a mentális betegségek kezeléséhez veszélyes pszichiátriai gyógyszerekre van szükség. A lobbi és támogató csoportjai olyan anyagokat tesznek közzé, amelyek legtöbbje az elméleteket tényként közli, és ezzel félrevezeti a szülőket és a fogyasztókat.

ALTERNATÍVÁK

Mental Health Care: What is the Alternative to Psychotropic Drugs?
(Mentális egészséggondozás – Milyen alternatívák léteznek a tudatmódosító szerek helyett?)

A tájékozott belegyezés jogának gyakorlása megköveteli, hogy a pácienseket tájékoztassák minden lehetséges alternatíváról, a pszichiáterek azonban megtagadják ezt a jogot a páciensektől: olyan „kezeléseket” kényszerítenek rájuk, amelyek csak súlyosbítják az állapotukat, vagy elfedik a nem diagnosztizált kezeletlen testi állapotaikat. A segítség alternatív módszereit azzal a hamis reklámszöveggel titkolják el a mentális problémákban szenvedők elől, hogy a „mentális betegséget” neurobiológiai rendellenesség vagy kémiai egyensúlyzavar váltja ki. Ezek az állítások tudományosan megalapozatlanok, ám hatásukra mégis évente több mint 27 milliárd dollár értékben adnak el gyógyszereket az Egyesült Államokban, és 80 milliárd dollár értékben az egész világon. Ismertetőnkhöz orvosi tanulmányok és orvosi tájékoztatók szolgálnak tényekkel.

A dokumentum megtekintéséhez Acrobat Reader program szükséges, amely itt ingyenesen letölthető.

LETÖLTÉSEK