Rasszizmus teremtése – A pszichiátria árulása
BEVEZETÉS

Ma is létezik rasszizmus?

Az Egyesült Államokban az afroamerikai és spanyolajkú gyerekeket a fehér többségű iskolakerületekben gyakrabban minősítik „tanulásra képtelennek”, mint fehér társaikat. Ez oda vezet, hogy több millió kisebbségi gyereknek adnak receptre kapható tudatbefolyásoló szereket – némelyik erősebb, mint a kokain –, hogy „kezeljék” ezt a „mentális zavart”. Viszont az olvasás korai megtanításával akár 70%-kal csökkenteni lehetne az így besorolt tanulók számát.

Az afroamerikaiak és spanyolajkúak aránytalanul nagy számban vannak jelen az Egyesült Államok börtöneiben is.

Nagy-Britanniában tízszer valószínűbb, hogy fekete férfiakat „skizofrén”-nek diagnosztizáljanak, mint fehéreket, és valószínűbb, hogy magasabb dózisú erős pszichotróp (tudatbefolyásoló) szereket írnak fel nekik. Annak is nagyobb a valószínűsége, hogy elektrosokk-kezelést (több mint 400 voltos áram keresztülvezetése az agyon a személy viselkedésének szabályozására vagy megváltoztatására) kapjanak, és fizikai, illetve kémiai kényszert alkalmazzanak rajtuk.

Szerte a világon folyamatosan ér támadás faji kisebbségi csoportokat. A hatások nyilvánvalóak: szegénység, szétesett családok, tönkretett fiatalság vagy akár népirtás. Nem számít, milyen hangosak vallási vezetőink, politikusaink és tanáraink fogadkozásai, és mennyire őszinték az erőfeszítéseik, a rasszizmus, úgy tűnik, fennmarad.

Igen, a rasszizmus fennmarad. De miért? Ahelyett, hogy sikertelenül próbálkozunk ennek a kérdésnek a megválaszolásával, feltehetünk egy jobb kérdést. Ki miatt?

Az az igazság, hogy a rasszizmust nem fogjuk teljesen megérteni addig, amíg nem ismerjük fel, hogy két, nem is gyanított csoport aktívan és megtévesztően szítja a rasszizmust szerte a világon. E csoportok működése nyomán olyan nagyszabású tragédiák történnek, mint a náci holokauszt, a dél-afrikai apartheid, jelenleg pedig iskolás gyerekek millióinak általános megnyomorítása ártalmas, függőséget okozó szerekkel. Ez a két csoport a pszichiátria és a pszichológia.

1983-ban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy jelentése megállapította: „...Dél-Afrikában az egyén megvetése, amelyet a rasszizmus táplál, az egészségügy egyik területén sem látható olyan erőteljesen, mint a pszichiátriában.”

A közösségi pszichiátria professzora, Dr. S. P. Sashidharan azt állította: „A pszichiátria áll a legközelebb a rendőrséghez... olyan gyakorlatokkal és eljárásokkal, amelyek... diszkriminálják a kisebbségi etnikai csoportokat az Egyesült Királyságban.”

Dr. Karen Wren és Paul Boyle professzor a skóciai St. Andrews Egyetemről arra a következtetésre jutottak, hogy a tudományos rasszizmus szerepe a pszichiátriában egész Európában komoly történelmi alapokon nyugszik, és máig fennáll.

A CCHR 1969 óta az emberi jogok és a mentális egészségügy reformja területén dolgozik, és kivizsgálta a „mentális egészségügyi” szakmák rasszista befolyását a náci holokausztra, az apartheidre, az ausztráliai bennszülöttek, az új-zélandi maorik és az amerikai indiánok kultúrájának megtámadására és a jelenlegi, feketék elleni diszkriminációra szerte a világon.

A pszichiátria és a pszichológia rasszista ideológiái a mai napig folyamatosan táplálják a rasszizmus tüzét, helyi szinten és nemzetközileg egyaránt.

E jelentés célja, hogy tudatára ébressze az embereket ennek az ártalmas befolyásnak. A rasszizmust nem csupán le lehet, hanem le is kell győzni, ha az Ember igazi harmóniában akar élni.

Tisztelettel:


Jan Eastgate
a Citizens Commission on
Human Rights International elnöke

LETÖLTÉSEK