Művészek tönkretétele – A pszichiátria aláássa a kreativitást
ÜZENET MŰVÉSZEKNEK

Minden kiemelkedő társadalomnak megvannak a maga alkotó elméi – a valódi művészek. Az ókori Görögországtól és Rómától kezdve a reneszánszon keresztül napjaink világáig az Emberiség nagyra becsülte a kivételes művészi tehetségű férfiakat és nőket.

A neves amerikai író, Henry James szerint: „A művészet teremti az életet.” A szavai ma is ugyanúgy igazak, mivel valóban a művészek álmodják meg a jövőnket, és teremtik meg a holnap valóságát. Igaz, hogy ugyanezt teszik a mérnökök, az üzletemberek és egyéb területek úttörői is, de az általuk teremtett jövő főként az anyagi jólétünk körül forog. A művész emeli fel a szellemet, nevettet meg, és késztet sírásra, sőt képes a kultúránk szellemi jövőjét is alakítani. A művészek teremtik meg az életet.

Ez így megmagyarázza, hogy miért a művészek jelentik a legbecsesebb emberi kincset az egész világon.

Sajnos sok esetben olyan kincsről van szó, amelyet túl hamar elveszítettünk – és ezzel szegényebbé váltunk. Az utóbbi évtizedekben mindannyian meggyászoltuk azoknak a nagyszerű művészeknek az idő előtti halálát, akik gazdagabbá tették életünket, de távoztak, mielőtt befejezték volna a munkájukat. Ők az irodalom, a mozi, a színház és a koncertszínpadok nagyjai, olyan nevek, mint Ernest Hemingway, Antonin Artaud nagy francia író, Billie Holiday dzsesszénekesnő, Judy Garland, Marilyn Monroe, Vivien Leigh, Kurt Cobain, Michael Hutchence, Phil Hartman és még sokan mások.

Erre a korántsem teljes felsorolásra rápillantva, könnyen az a benyomásunk támad, hogy a művészek élete elkerülhetetlenül viharos, és némelyeket a siker nyomása annyira igénybe vesz, hogy nem tudják elviselni. Szintén könnyű lenne elhinni, hogy a sikeres művésszé váláshoz neurotikusnak vagy valamiféle tragikus alaknak kell lenni.

De ebből egy szó sem igaz.

A fenti esetek mindegyikénél rejtett befolyások működése gondoskodott a tragikus végről. Az igazság az, hogy e nagy művészek mindegyikének és sok más eltávozott művésznek is „segítséget” ajánlottak fel. Ám ehelyett elárulták és olyan ösvényre terelték őket, amely a vesztüket okozta.

Ez az árulás pszichiáterek vagy pszichológusok közvetlen vagy közvetett befolyásán keresztül jött, akik azt állították, hogy segíteni fognak, de valójában romboló hatást fejtettek ki, amelybe ezek a művészek belerokkantak – vagy belehaltak –, miután megfosztották őket erejük és önbizalmuk támpilléreitől.

Napjainkban még sürgetőbb, hogy ezt az üzenetet meghallják és megértsék, mivel bármilyen műfaj művelőjéről is van szó, a támadás mérete és hatékonysága csak nőtt. A fegyverek arzenálját most halálos szerek hosszú sora alkotja, amelyek gyógyító terápiának tűnnek, akárcsak annak idején a prefrontális lobotómia. Hollywoodban, a szórakoztatóipar mekkájában a tudatbefolyásoló és függőséget okozó pszichotróp szerek túl magas árat követelnek az alkotó életek tekintetében.

Teljesen függetlenül attól a rombolástól, amelyet ez közvetlenül a művészek körében visz véghez, nem szabad elfelednünk: A művészek teremtik meg kultúránk jövőjét.

Vajon ilyen jövő vár ránk? Olyan, amelyben e közvélemény-formálókat követjük majd az alulfejlett alkotó személyiségek, a romba döntött családok, az elpazarolt életek és az önpusztítás szép új terápiás világába?

Ha ez túl vészjóslónak tűnik, nézze meg az alábbi számokat – ezek mutatják, mit tartogat a jövő, hacsak nem kerül sor drasztikus változásokra: jelenleg több mint 20 millió gyereknek írnak fel világszerte tudatbefolyásoló pszichiátriai szereket, többek között olyan antidepresszánsokat, amelyek mind a brit, mind az amerikai gyógyszerügyi hatóságok figyelmeztetése szerint öngyilkosságot és erőszakos viselkedést okozhatnak. Valójában a tizenévesek körében egyre nagyobb számban előforduló iskolai lövöldözések és erőszakos bűnözés visszavezethetők arra, hogy nagyon gyakran írják fel nekik ezeket a szereket. Ezenkívül millióknak írnak fel olyan serkentőszereket, amelyek erősebbek a kokainnál.

Vajon ezek között a milliók között hány olyan van, aki nagy művész lehetne, de sohasem fogja beteljesíteni a sorsát? És hogyan sínyli majd meg a kultúránk a hiányukat?

Meggyászoltuk a nagy művészeket, akiket túl korán elvesztettünk. Ne kelljen továbbiakat siratnunk!

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nemzetközi központja naprakész információkat és tanulmányokat állít össze, amelyek anyagokat és tényeket bocsátanak az írók és forgatókönyvírók rendelkezésére a pszichiátria témakörével kapcsolatban. Ezek közé tartozott a Shadowland (Árnyékvilág) című könyv, amely Frances Farmer színésznő története; nagy horderejű bizonyítékok az Ausztráliában sugárzott „60 perc” című műsor számára, amelyekért a műsor országos televíziós kitüntetésekben részesült; valamint esettanulmányok a brit Channel 4-en, Németországban, Olaszországban és másutt sugárzott dokumentumfilmekhez. A CCHR nemzetközi központja Hollywood szívében, a Sunset Boulevardon található. Otthont ad egy modern múzeumnak (Pszichiátria: A halálipar), amely 14 egyedi dokumentumfilmen keresztül mutatja be a pszichiátria különböző oldalait – sötét múltjától kezdve a holokausztban betöltött szerepéig; az irtózatos etnikai tisztogatási és apartheid programoktól és a rasszizmustól az ártalmas és gyakran halálos kimenetelű kezelésekig, úgymint veszélyes és függőséget előidéző pszichotróp szerek, elektrosokk, pszichiátriai agysebészet és gyerekek gyógyszerezésére használt serkentőszerek.

A múzeum és a CCHR által végzett több évtizedes kutatás értékes forrásként szolgál forgatókönyvírók, drámaírók és regényírók számára. Kérjük, hogy adja tovább ezeket az információkat; és védje meg azokat a művészeket, akiknek segítségre van szükségük, így biztosítva, hogy ne legyen elárulva a jövőnk.


Tisztelettel:

Jan Eastgate
a Citizens Commission on
Human Rights International elnöke

Bruce Wiseman 
a CCHR USA elnöke
 

Anne Archer 
színésznő

David Campbell 
zeneszerző 

Raven Kane Campbell 
énekes, zeneszerző, 
drámaíró

Nancy Cartwright 
színésznő, író 

Chick Corea
dzsesszzeneszerző, zongorista

Isaac Hayes 
zeneszerző, zenész, 
színész

Geoffrey Lewis
színész

Juliette Lewis  
színésznő

John Novello 
zeneszerző, zenész

David Pomeranz 
énekes, dalszerző

Harriet Schock 
dalszerző, 
stúdióművész

 


LETÖLTÉSEK