HÍREK

ANTIDEPRESSZÁNSOK ÉS HALÁLOS „MELLÉKHATÁSAIK”

Az antidepresszánsoknak számos nevük van, de valamennyi pusztító és némelyik potenciálisan halálos „mellékhatással” jár.

Az antidepresszánsok ahelyett, hogy csökkentenék a depressziót, gyilkos vagy öngyilkos cselekedetekhez vezethetnek. Ismerje meg a tényeket.

Számos antidepresszáns létezik. A leggyakoribbak a szelektív szerotonin-visszavételt gátló anyagok (SSRI-k). A szerotonin az agyban megtalálható vegyi anyag, amely a pszichiáterek és a gyógyszergyártó cégek elmélete szerint szabályozó hatással van a hangulatra, a társas viselkedésre, az étvágyra, az emésztésre, az alvásra, a memóriára, valamint a szexuális vágyra és működésre. Az SSRI-k meggátolják, hogy a szerotonin újra felszívódjon a szervezetben, és emögött az az elképzelés áll, hogy így majd az agyban marad. Ezek közé a szerek közé tartozik a Celexa, a Lexapro, a Prozac, a Paxil, a Pexeva, a Zoloft, a Viibryd és a Luvox.

Ahogy egy orvosi cikk írja: „De vajon tényleg tisztában vagyunk azzal, hogyan segítenek ezek a szerek? Ha ön nem tudja, ezzel nincs egyedül. Az igazság az, hogy még a szakértők sem teljesen biztosak abban, hogy milyen hatást fejtenek ki az antidepresszánsok. Egyszerűen nagyon sok olyan dolog van, amit nem tudunk az agy működéséről.” A Medical News Today a következőket írja: „Nem egészen világos, hogy pontosan mi okozza a depressziót, de az elmúlt 50 év egyik legfontosabb elmélete szerint a szervezetünkben megtalálható neurotranszmitterek vagy hormonok egyensúlyának felborulása állhat a háttérben.”

A gyógyszergyártó cégek és a pszichiáterek egy bizonyos „elmélet” alapján olyan gyógyszereket tukmálnak rá a segítséget kereső emberekre, amelyek pusztító és néha halálos „mellékhatásokkal” járnak. Olyan mellékhatásokkal, amelyek miatt az FDA minden antidepresszánsra fekete keretes figyelmeztetést tett. E mellékhatások közé tartoznak többek között a következők: hányinger, hasmenés, szédülés, alvászavar vagy álmatlanság, remegés, idegesség, nyugtalanság, ingerültség és öngyilkos gondolatok.

Előfordulhat, hogy ez az ingerültség bizonyos esetekben fékevesztett erőszakká válik, vagy hogy ezek az öngyilkos gondolatok öngyilkosságba torkollnak? Túl sok ilyen példa van erre ahhoz, hogy ez puszta véletlen legyen.

Ott van az a 22 éves Matti Saari Finnországban, aki miközben SSRI-t szedett, 10 embert ölt meg, majd önmagával is végzett. Kip Kinkel 4 embert ölt meg, és 25-öt sebesített meg Oregonban, ő Prozacot szedett. Andrea Yates 5 gyerekét fojtotta bele a fürdőkádba, miközben az Effexor antidepresszánst szedte, és éppen leszokóban volt az antipszichotikus Haldolról. Eric Harris Luvoxot szedett, amikor egy barátjával közösen 13 emberrel végzett Columbine-ban. Robin Williams, a világhírű színész 2014-ben öngyilkosságot követett el. Pszichotrop szereket szedett. A helyszín közelében, ahol felakasztotta magát, egy Mirtazapine nevű antidepresszánst és egy Seroquel nevű antipszichotikumot találtak egy széken.

Joseph Wesbecker 1989-ben 8 embert lőtt agyon Kentuckyban (saját magát is), mindössze egy hónappal azután, hogy elkezdte szedni a Prozacot. Az Eli Lillyt beperelték a túlélők, akikkel aztán a cég peren kívüli egyezséget kötött, hogy megvédjék az alig két évvel korábban forgalomba hozott új csodaszerüket.

Előfordulhat, hogy ez az ingerültség bizonyos esetekben fékevesztett erőszakká válik, vagy hogy ezek az öngyilkos gondolatok öngyilkosságba torkollnak? Túl sok ilyen példa van erre ahhoz, hogy ez puszta véletlen legyen.

James Holmes Zoloftot szedett, mielőtt 2012-ben 12 embert mészárolt le, és 70 embert sebesített meg egy coloradói moziban. Amint arra a BBC rákérdezett: „Egy okos, félénk, soha erőszakos cselekményt el nem követő, szerető családból származó srác miért másért követne el egy ilyen kegyetlen támadást? Holmesnak nem voltak ellenségei, és nem hajtotta semmilyen terrorista ideológia. Az ügy egyik szakértő tanúja, David Healy professzor miután interjút készített Holmessal a börtönben, arra a következtetésre jutott, hogy „ezek a gyilkosságok nem történtek volna meg, ha James Holmesnak nem írják fel a gyógyszert.”

A BBC vizsgálata azt is feltárta, hogy „az Egyesült Királyság gyógyszerfelügyeleti hatóságához az elmúlt 30 év során benyújtott ügyekben az antidepresszánsok 28 gyilkossággal és 32 gyilkossági szándékkal kapcsolatos esetben merültek fel.”

Michael Moore, a Kóla, puska, sült krumpli című dokumentumfilm rendezője így nyilatkozott: „Azt gondolom, hogy nyomozást kellene indítani annak kiderítésére, hogy milyen gyógyszereket – orvos által felírt gyógyszereket – szedtek ezek a gyerekek.[...] Mi mással magyarázható, hogy két, egyébként rendes gyerek, akik nagyon okosak és akik korábban soha nem viselkedtek erőszakosan a többi gyerekkel szemben az iskolában... miért ők? Vajon miért történt ez? Ez rendkívül jogos kérdés, és nyomozást igényel.”

LETÖLTÉSEK