HÍREK

ERDÉLY VALÓDI VÁMPÍRJAINAK LELEPLEZÉSE

Az erdélyi CCHR kiállításokkal, prospektusok terjesztésével és oktatási szemináriumokkal vívja keresztes hadjáratát, hogy megvédje a romániai gyerekeket és árvákat a pszichiátriai visszaélésektől.

Both Zsolt, a CCHR Erdély igazgatója Tébolymarketing szemináriumokat tart a régióban, hogy felhívja a figyelmet a mentális egészségügy területén elkövetett visszaélésekre.

Noha meglehet, hogy az idelátogatók csak annyit tudnak Erdélyről, hogy ez Drakula gróf felségterülete, sok román és magyar embernek ez a hazát jelenti. E középkori várakkal és erődökkel ékesített történelmi régióban – amely „Európa utolsó igazán középkori tája” – a pszichiátriai rendszer részeként valóságos vámpírok ejtik áldozatul a közösség tagjait, különösen a gyerekeket.

Ma mintegy 70 000 fiatalkorú él állami gondozásban. Ezek a gyerekek Nicolae Ceauşescu román diktátor örökségének részei, ugyanis politikájának eredményeképpen magára hagyott gyermekek ezreit bántalmazták és hanyagolták el az árvaházakban, és gyakran pszichotrop szerekkel befolyásolták őket.

Both Zsolt azzal a céllal lett a CCHR Erdély igazgatója 2013-ban, hogy véget vessen az ilyen és ehhez hasonló pszichiátriai visszaéléseknek. Első lépésként összeállított egy csapatot, akikkel elkészíttette a CCHR-brosúrák akkor első ízben megjelent román nyelvű fordítását, amelyeket azután elküldött orvosoknak, ügyvédeknek, kormánytisztviselőknek és román vallási vezetőknek – 800 olyan személynek, akik kapcsolatba kerülnek a pszichiátriai visszaélésekkel. Majd közzétette a médiában is, többek között a Heti Hirdetőben, amely Erdély – Székelyföld többségében magyarok lakta területe – egyik újságja.

Annak érdekében, hogy még több embert érjenek el, Both és csapata – egy helyi pszichiátriai konferencia ellen tiltakozva – Csíkszeredában, a Hargita Megyei Kulturális Központban megnyitotta a CCHR utazó kiállítást. A CCHR önkéntesei szembesítették a konferenciát vezető pszichiátert a visszaélésekre vonatkozó tényekkel és számadatokkal, beleértve 13 elektrosokk-terápiával való visszaélést. A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője – aki már maga is látott ilyen visszaéléseket – miután végigjárta a kiállítást, szerette volna az adatokat a kórháza számára is elérhetővé tenni. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényszervezője is megtekintette a kiállítást, és látva annak fontosságát megszervezte, hogy a kiállítás Kovásznán is megrendezésre kerüljön.

Hogy a szakemberek hiteles információkhoz jussanak a pszichiátriai címkézésről és gyógyszerelésről, Both elkezdett szemináriumokat tartani a Tébolymarketing című dokumentumfilmmel, többek között a már említett Hargita megyei kórházban. A dokumentumfilmet időközben a Székely TV is levetítette a régió számára.

Az erdélyi Déván székelő, de Románia-szerte 84 árvaházat működtető Szent Ferenc Alapítványon keresztül Both eljutott a mintegy 3000 elhagyott és elárvult gyermeket gondozó Böjte Csaba atyához is. Böjte atya annak tudatában, hogy a pszichiátriai visszaélések már a Ceauşescu-korszak óta súlyos károkat okoznak az árváknak, aláírt egy együttműködési megállapodást a CCHR-ral, hogy a gondozásában lévő árvákat megvédje „a pszichiátriai szerektől és a gyermekeken végzett kísérletektől”.

LETÖLTÉSEK