A PSZICHIÁTRIAI SZEREK ÖNGYILKOSSÁGOT OKOZNAK

„Még soha nem gyógyszereztük ilyen mértékben a katonáinkat, és az öngyilkosságok jelenlegi gyakoribbá válása nem véletlen egybeesés. Miért nem távolították el a pszichiátereket a mentális egészségügyi szolgálatok éléről? Bármely más parancsnoki beosztásban már személycserék történtek volna.”

– Bart Billings, PhD, nyugalmazott alezredes és volt katonai pszichológus

Egy katona élete megterhelő.

Az éberség, döntési és koncentrálási képesség, valamint a tökéletes fizikai és szellemi kondíció létszükséglet.

De a pszichiátriai szerek hatása alatt működő katonáknál éppen az ellenkezőjét láthatjuk.

Ennek ellenére, az elektronikus katonai nyilvántartások azt mutatják, hogy hatból legalább egy katona már szedett valamilyen tudatmódosító szert. Ez valószínűleg egy jelentősen alábecsült arány, mivel a receptfelírási nyilvántartást nem vezetik a frontvonalon, ahol az orvosok a szereket gyakran nem hivatalosan adják ki, vagy a katonák adogatják egymásnak.

Már régóta ismertek a tudatmódosító szerek fogyasztásának veszélyei. Az antidepresszánsokat is beszámítva, a gyógyszerészeti szakhatóságok ma már közel 100 figyelmeztetést adtak ki tíz országban, és az Európai Unió figyelmezteti a gyógyszert felíró orvosokat és a betegeket a gyógyszerek nemkívánatos hatásaira, köztük az ellenségességre, erőszakos viselkedésre és az öngyilkosságra.

http://www.cchrint.org/psychiatric-drugs/antidepressantsideeffects

Bár egyetlen ilyen gyógyszerezés sem szolgálja az aktív állományban lévő katonákat vagy a veteránokat, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma és az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériuma 2001 óta mintegy 2 milliárd dollárt költött mentális zavarok kezelésére. Ez a megdöbbentő érték nem csak az Egyesült Államokra jellemző: az Ausztrál Veteránügyi Minisztérium minden évben 160 millió dollárt költ mentális egészségügyre a veteránjai számára.

Bármilyen jelentős pszichiátriai kiadások vannak is a katonaságoknál világszerte, ezek semmivel sem csökkentették az aktív szolgálatban lévő katonák mentális egészségügyi problémák miatt történő kórházi beutalásainak számát. Ezenfelül, az öngyilkosságok száma továbbra is emelkedik.

Több brit katona és veterán lett öngyilkos 2012-ben, mint ahány csatában elesett. És az ausztrál védelmi erők több dolgozója halt meg öngyilkosságban az elmúlt évtizedben, mint ahányan a frontvonalon.

2001 és 2009 között 2100 öngyilkosság volt az amerikai hadseregben, ez háromszor annyi katona, mint amennyien Afganisztánban haltak meg, az Irakban esett összes amerikai áldozatnak pedig a fele. Ugyanebben az időszakban a közismerten öngyilkos gondolatokat és öngyilkossági kísérleteket kiváltó pszichiátriai szerekre vonatkozó katonai megrendelések 76%-kal emelkedtek.

Az amerikai veteránoknál még rosszabb a helyzet. Minden 65 percben megöli magát egy amerikai veterán katona – ez megdöbbentő 22 fő naponta.

LETÖLTÉSEK